Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A termelők kezükbe vennék a kakaópiacot

Posted by Suggestor - 2020. január 8. szerda

Infostart

2020. január 7. 19:16

A két legnagyobb termelő ország megunta, hogy bagóért adja el a termést az egyébként évi 107 milliárd dollárt megmozgató piacon, ahol a termelők napi 3 dollárból nyomorognak, míg a haszon nagy részét lefölözik a nagy csokoládégyártók és felvásárlók.

Ghána és Elefántcsontpart, a világ kakaótermelésének kétharmadát uraló két ország, 400 dollárral akarja megemelni egy tonna kakaó árát – idézte a hvg.hu a Wall Street Journal cikkét.

Jelenleg 2500 dollár körül ingadozik egy tonna kakaó ára a piacon, így a 400 dolláros, 16 százalékos emelés megdobhatja a csokoládéárakat világszerte.

A tervezett kartell a termeléstől a végső értékesítésig lefedné a jelenleg egyébként évi több mint 107 milliárd dolláros forgalmat bonyolító piacot, és már októberben megkezdené a működését.

Mint oly sok termék esetében, az ázsiai életszínvonal növekedése a csokoládé iránti kereslet is folyamatosan húzza maga után.

“A világ kakaótermésének több mint a kétharmadáról van szó. Enélkül nem lehet meg a világpiac. Ezért minden bizonnyal áremelkedésre kerül majd sor. A számlát a fogyasztók fizetik meg” – nyilatkozta az egyik legnagyobb londoni brókercég társigazgatója a Wall Street Journalnak.

A kartell ötlete azután merült fel, hogy a két ország 100 dollárral, 2600 dollárra szerette volna növelni a kakaó tonnánkénti árát, azonban a londoni brókerházak visszautasították a kezdeményezést.

Ezt követően jött a 2900 dolláros tonnánkénti árról és a kartellről szóló elképzelés.

A kartell egyébként azt ígéri a napi 3 dollár alatti jövedelemből tengődő kakaótermelő farmereknek, hogy minden eladott tonna után kapnak 1800 dollárt. A 400 dolláros pluszt pedig egy kakaóalapba helyezik, amely a nehéz időkben, komolyabb áresések idején támogatná a termelőket.

Forrás: https://infostart.hu/gazdasag/2020/01/07/kezukbe-vennek-a-kakaopiacot

Egy hozzászólás to “A termelők kezükbe vennék a kakaópiacot”

 1. Gábor said

  16%-os emelés megdobhatja a csokoládé árát. Számoljunk együtt:
  1 tonna, azaz 1000 kg kakaó ára most 2500 dollár
  tehát 1 kg 2,5 dollár, kb 750 forint

  “A csokoládé olyan termék, amely kakaótermékekből (kakaómassza, kakaóvaj, esetleg kakaópor) és cukrokból készül, legalább 35% összes kakaó-szárazanyagot tartalmaz…” ( https://hu.wikipedia.org/wiki/Csokoládé )

  Tehát mondjuk egy jó minőségű csokinál, ami 50% kakaó szárazanyagot tartalmaz:
  50 g kakaó 37,5 forint, itt 14%-os drágulás 5,25 forintot jelent.

  Ha a jó minőségű, mondjuk 250-350 forintos csoki 5,25 forinttal drágul, az 1,5-2%-os drágulást jelent, amit nehéz úgy minősíteni, hogy “megdobja az árat”…

  Következtetés: nyugodtan lehetne emelni a termelői árat anélkül, hogy ez a fejlett világban komolyabb fejfájást okozna vagy piacokat döntene romba. Vagy egyáltalán észrevennék a vásárlók vagy a gyártók. Viszont a termelőknek nagyon sokat jelenthetne.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.