Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Elmossa a tenger a Fekete-tengeri üdülőhelyeket és a Duna-deltát?

Posted by Suggestor - 2020. január 8. szerda

Infostart

2020. január 7. 18:43

Egyre komolyabb veszélyben van a Duna-delta különleges élővilága, és több tengerparti üdülőhely Romániában. Több tucat hektárt már elnyelt az emelkedő tenger.

A Grigore Antipa Intézet klímakutatói szerint a Fekete-tenger vize az elmúlt nyolcvan évben húsz centimétert emelkedett, a folyamat a következő években komoly fenyegetést jelent a Duna-deltára és a fekete-tengeri partvidék bizonyos övezeteire – írta a maszol.ro.

A delta jelentős része – a Szentgyörgyi ág és a Gura Portiței közötti rész – víz alá kerülhet az előrejelzések szerint, és veszély fenyegeti fekete-tengeri partvidék bizonyos övezeteit is.

A Duna-deltából több tucat hektárnyi földterületet máris elnyelt a tenger. A delta egyik halásztelepének menedzsere, Cristina Dan szerint az utóbbi években több olyan vihart is átvészeltek, amely nyomán a víz csaknem az első emeletig emelkedett, és csak hetek után húzódott vissza.

Az intézet kimutatásaival egybecsengenek az Amerikai Klimatológiai Központ statisztikái is. A kutatók úgy vélik, hogy a veszély a következő években Konstanca, Agigea, Eforie, 2 Mai és Vama Veche egyes szárazföldi területeire is kiterjedhet.

Könnyen megtörténhet, hogy ezek a partrészek 2050-re már nem léteznek.

Eltűnhet többek között az Eforie Sud és Eforie Nord közötti terület, ahol jelenleg több tucat szálloda, vendéglő, nyaraló van.

A portál szerint évek óta tapasztalható, hogy decemberben a Fekete-tenger vize eléri a tíz fokot is, noha legfeljebb négy fokosnak kellene lennie.

Egyre több problémát okoz az erősödő hullámverés, a viharok idején a szokásosnál is magasabbra emelkedő vízszint, valamint az is, hogy a vízszint-emelkedés a tengerparti fövenyt is veszélyezteti. Ennek kivédésére egyrészt meg kellene erősíteni a tengerpart védelmét, másrészt ki kellene terjeszteni a part menti övezetet.

A Fekete-tenger mellékén 2013-ban kezdték el megerősíteni a partokat Konstancánál, Mamaiánál és Eforie északi részén. A következő lépésben hasonló munkálatokat végeznek majd Periboina övezetében, a konstancai kaszinó térségében, Agigeán, Costinești-ben, Mangáliában és Dél-Eforiában. A következő három év során a tervek szerint megtripláznák ezeknél az üdülőknél a homokos tengerparti részeket.

Forrás: https://infostart.hu/eletmod/2020/01/07/elmossa-a-tenger-es-a-klimavaltozas-a-duna-deltat

Egy hozzászólás to “Elmossa a tenger a Fekete-tengeri üdülőhelyeket és a Duna-deltát?”

  1. uniohid said

    “A Duna-deltából több tucat hektárnyi földterületet máris elnyelt a tenger.”

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.