Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Fél fokot hűlt az emberi testhőmérséklet az elmúlt évszázadban

Posted by Suggestor - 2020. január 10. péntek

Átvéve az index.hu-ról

Molnár Csaba

2020.01.09. 10:23

Carl Reinhold August Wunderlich német orvos határozta meg a 19. század közepén a normál testhőmérsékletet. A leírások szerint igyekezett biztosra menni, mert szó szerint több mint egymillió hőmérsékletmérés adatait átlagolta, és meghatározta, hogy az egészséges ember testhőmérséklete 37,0 Celsius-fok.

Igen, jogosan kapták most fel a fejüket, hiszen nem annyi, inkább 36,7-36,8 fok, 37 már a hőemelkedés határa. Wunderlich a méréseihez egy viszonylag hosszú, több mint 20 centiméteres (vagyis igen pontos mérésre képes) lázmérőt használt. Ez a maga korában igazán hitech volt, de azóta persze már elavultnak számít.

Így nem csoda, hogy az azóta eltelt 170 évben egyre-másra jelentek meg a Wunderlichtet cáfoló, pontosító tanulmányok, amelyek szerint lejjebb kell vinni néhány tized fokkal a normál testhőmérséklet referenciaértékét. Csakhogy – derült ki a Stanford Egyetem kutatóinak kutatásából – lehet, hogy

NEM WUNDERLICHT HŐMÉRŐJE MÉRT ROSSZUL, HANEM LEHŰLTEK IDŐKÖZBEN AZ EMBEREK.

A kutatók feltúrták az amerikai orvosi archívumokat, és majdnem 200 ezer ember orvosi kartonjából gyűjtötték ki a testhőmérsékleti adatokat. 24 ezer uniós veteránét az amerikai polgárháború idejéből, 15 ezret a hetvenes évek országos egészségfelmérő programjaiból, illetve 150 ezret a Stanford Egyetem saját nyilvántartásából, ami az évezred első éveinek állapotát tükrözi.

Az eredmények alapján egyértelmű, hogy idővel változott az átlagos testhőmérséklet. És nem is kicsit.

Azoknak a férfiaknak, akik a 19. század elején születtek, átlagosan 0,59 Celsius-fokkal volt magasabb a testhőmérsékletük, mint a mostaniaknak.

Az adatok azt mutatták, hogy stabil, évtizedenként 0,03 fokos csökkenés ment (illetve megy jelenleg is) végbe az emberi testhőmérsékletben.

A hűlés a nőknél is hasonló:

A 19. SZÁZAD VÉGÉHEZ VISZONYÍTVA MÁRA 0,32 FOKKAL LETT ALACSONYABB A NŐK HŐMÉRSÉKLETE.

Nem valószínű, hogy a hőmérsékletmérés technológiájának fejlődése ilyen egyértelműen egy irányba mutató változást idézett volna elő, így felmerül a kérdés, hogy akkor mi okozhatja a változást. A kutatást vezető Julie Parsonett szerint rengeteg szempontból változik az emberi test fiziológiai működése az időben, így igazából az lenne a meglepő, ha ez nem érintené a testhőmérsékletet. Mást eszünk, más körülmények között élünk, mint annak idején, és természetesen a fertőzésekkel szemben is másképp védekezünk.

(MedicalXpress)

Forrás: https://index.hu/techtud/2020/01/09/az_emberek_lehultek_az_elmult_evszazadban/

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.