Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A lisztbogár lárvája megeszi a hungarocellt

Posted by Suggestor - 2020. január 18. szombat

Infostart

2020. január 17. 06:20

Van, ami biztonságosan lebontja, és újrahasznosítja a világot elárasztó, ám nehezen újrahasznosítható polisztirolhabot is.

A háziasszonyoknak sok bosszúságot okozó közönséges lisztbogár lárvája az elmúlt években komoly figyelmet kapott, mint az élelmezésben és állati takarmányozásban is felhasználható alapanyag.

A Stanford Egyetem kutatói újabb felhasználási területre bukkantak, kísérleteik szerint ugyanis a lisztbogár lárvája biztonságosan elfogyasztja, lebontja még a kémiai anyagokkal kezelt polisztirol habot, vagy más néven a hungarocellt is – idézi a Modern Farmer cikkét a magyarmezogazdasag.hu.

A hungarocell előállítása olcsó, emellett rendkívül hasznos szigetelő és csomagoló anyag, az újrahasznosítása azonban nem egyszerű, ráadásul drága is.

A habot ráadásul gyakran egyéb kémiai anyagokkal (például égésgátlóval) kezelik bizonyos tulajdonságok elérése érdekében.

A kutatás eredményei szerint a lisztkukacok nemcsak, hogy elfogyasztották a hungarocellt, de az esetenként rákkeltő hatású kémiai anyagokat is biztonságosan kiválasztották.

Vagyis a hungarocellel etetett kukacok biztonságosan hasznosíthatóak például takarmányozási célra a továbbiakban, nem adják tovább a kémiai anyagokat.

A kutatók szerint ez egy olcsó és hatásos megoldás lehet a műanyag csomagolással kapcsolatos problémák kezelésére. De arra is felhívták a figyelmet, hogy a lárvák által kiválasztott égésgátló anyagok kezelése, ártalmatlanítása ettől még továbbra is megoldásra vár.

Forrás: https://infostart.hu/tudomany/2020/01/17/megvan-a-hungarocell-hulladek-ellenszere

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: