Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Sportolás közben felerősödnek a szervezet védekező mechanizmusai

Posted by Suggestor - 2020. január 19. vasárnap

Infostart / InfoRádió – Dzsubák Tamás

2020. január 18. 21:00

A nagyvárosokban élők lehetőleg ne a belvárosban sportoljanak, mert a rossz levegőn a szmog mélyebben bejut az emberi szervezetbe és nagyobb károkat okozhat, mint nyugalmi állapotban – mondta az InfoRádiónak Losonczy György, a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinika egyetemi tanára.

Az is ártalmas, ha valaki nyugodt légzési állapotban tartózkodik a rossz levegőn, de ha sportol, azzal a szennyezett levegő mélyebben a szervezetébe jut – hívta föl a figyelmet a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinika egyetemi tanára az InfoRádiónak.

„Ha valaki mindezt a sportolás közben éli meg, hogy szennyezett levegőt szív be nagy mennyiségben, és forgat meg a tüdejében, akkor ezzel arányosan megnő mindazon ártalmas összetevőknek a szervezetbe jutása, amelyekről szó van a légszennyezés ártalmát illetően” – fogalmazott.

Ugyanakkor sportolás közben azok a szervezeti védekező mechanizmusok, amelyek a környezetszennyezésnek a rossz hatásait is ki tudják védeni, felerősödnek:

„Tehát a dolog nem ilyen egyszerű, hogy tilos volna sportolni rossz levegőn, mert a védekezés egyik módja a légszennyezéssel szemben éppen a sportolás”

– tette hozzá Losonczy György.

A professzor azt tanácsolja, ha valaki egy rossz levegőjű városban él, és szeret futni vagy biciklizni, lehetőleg egy, a forgalmi útvonalaktól távolabb eső helyen tegye.

„A Margitsziget is jó, de inkább fölfele kellene mennünk, 2-300 métert. Tehát például a Normafa már jobb, és lenézve onnan jól látni, hogy a város fölött milyen szmog van” – jegyezte meg, kihangsúlyozva, hogy viszont a belvárosban senki se sportoljon, mert nem egészséges!

Világszerte évente csaknem 8 millió ember a levegő szennyezettsége miatt hal meg. Nemcsak a tüdőbetegségek, hanem a szív- és agyi ér betegségek is a környezetszennyezés miatt tovább romlanak, és a betegek halálához vezethetnek. Mindezeken túl pedig a pszichiátriai betegségeket is befolyásolja a rossz levegő.

Forrás: https://infostart.hu/eletmod/2020/01/18/ha-torik-ha-szakad-a-belvarosban-akkor-se-fussunk

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: