Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Másfél nap alatt több kamionnyi műanyagtól tisztították meg a Felső-Tiszát

Posted by Suggestor - 2020. február 6. csütörtök

Infostart / InfoRádió – Dzsubák Tamás

2020. február 5. 20:32

Hétfő óta mintegy 250 köbméternyi, csaknem 70 tonna vegyes PET- és kommunális hulladékot gyűjtött be a Felső-Tiszán üzembehelyezett hulladékmentesítő munkagép-lánc – tájékoztatta az InfoRádiót Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője.

Egyre rendszeresebbé és nagyobb mennyiségűvé vált a külföldről érkező kommunális hulladékszennyezés a Felső-Tisza vidék folyóin.

Elsősorban a Tisza Ukrajna alatti szakaszára gondolok, mivel itt a hullámtéren illegálisan elhelyezett szemetet a kisebb árhullámok is képesek magukkal sodorni, és ezért volt szükség a hulladékmentesítő munkagép-láncra – mondta az InfoRádiónak Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője.

A vízügy több mint egymilliárd forintért vásárolt a meder megtisztításához szükséges eszközöket,

többek között uszályokat, markológépeket, de a beruházás keretében több hajót is felújítottak. Utóbbiak segítségével tudják részlegesen elzárni a medret, amivel a part felé terelhetik a vízzel érkező hulladékot, és így a markológépek ki tudják azt emelni – ismertette a folyótakarítás folyamatát a szóvivő.

A hét elejére kisebb árhullámot várt a vízügy a Tiszán.

A szóvivő szerint egyébként ez pont olyan nagyságú árhullám volt, ami még készültségi fokozatot nem igényel, de több méteres vízszint emelkedéssel jár. Mint mondta, a második legnagyobb folyónkon is nagyon kevés volt a víz a mederben az elmúlt hetekben, ezért az ártéren lévő szemetet mind fel is kapta és hozta az árhullám.

A kamerarendszeren már február 3-án kora reggel látták a szakemberek, hogy elég komoly mennyiségű PET-palack és egyéb szennyezés érkezik erre a szakaszra – mondta Siklós Gabriella. Ezért hétfőn délután beüzemelték a rendszert.

Hétfő este és kedd este között emelték ki a legtöbb hulladékot a folyóból, mivel rendszerint az árhullám eleje hozza a legtöbb szemetet. Az eddigi tapasztalatok szerint hibátlanul működik a rendszer – mondta Siklós Gabriella.

Összegzése szerint szerda reggelig 250 köbméter, vagyis nagyjából 74 tonna vegyes PET és kommunális hulladék továbbúszását akadályozták meg a vízügy szakemberei.

A kiemelt hulladékot a helyszínen szétválogatják és különböző gyűjtőhelyekre viszik.

Forrás: https://infostart.hu/belfold/2020/02/05/masfel-nap-alatt-tobb-kamionnyi-muanyagtol-tisztitottak-meg-a-felso-tiszat

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: