Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A Liget Projekt miniszteri biztosa szerint: “Még megépülhet az Új Nemzeti Galéria a Városligetben”

Posted by Suggestor - 2020. február 12. szerda

Átvéve az index.hu-ról

Kántor Viola

2020.02.11. 17:33

“A kormány soha nem állította, hogy nem akarja megépíteni. Azt állította, hogy ha a főváros vezetése nem támogatja a projektet, akkor a kormány nem építkezik. Ugyanakkor a kormány nem tett le a tervről, nem mondott le a céljairól, mert a Liget-projekt mellett szóló érvei nem változtak. Van egy politikai helyzet, amiben a kormány vállalt egy önkorlátozást”

– mondta Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója és a Liget Projekt miniszteri biztosa egy ma rendezett sajtóbeszélgetésen.

A miniszteri biztos azokra a sajtóhírekre reagált, amelyek szerint folytatódik az Új Nemzeti Galéria építésének előkészítése a Városligetben annak ellenére, hogy Karácsony Gergely bejelentette, nem támogatja a Liget-projekt még el nem indult építkezéseinek befejezését, és ezt a kormány is tudomásul vette.

Az új városvezetés azt már elfogadta, hogy az Új Néprajzi Múzeum és a Magyar Zene Háza építését befejezik, de az Új Nemzeti Galéria, a Magyar Innováció Háza és a Városligeti Színház építését Karácsony Gergelyék ellenzik.

Tévedett azonban, aki azt hitte, hogy ezek az épületek már biztosan nem épülnek meg a Ligetben, Baán mostani magyarázata alapján úgy látszik, ez a kérdés is nyitva maradt.

Baán László szerint még megépülhet: a japán SANAA építésziroda által tervezett Új Nemzeti Galéria.

Baán László azt is hozzátette, hogy a Liget Projekt megépülésének nincs határidőkényszere, vagyis jellegéből adódóan nem olyan, mint egy atlétikai világbajnokság, ahol a létesítmények megépülését a sportesemény időpontja korlátok közé szorítja, és ahol ha a politika nem tud kompromisszumra jutni beruházással kapcsolatban, akkor az időmúlással értelmetlenné válik a projekt.

Baán szerint az új Nemzeti Galéria épületére hosszútávon szükség van, az ilyen épületeket évszázadokra építik. Bár a szükségességével kapcsolatban most véleménykülönbség van a főváros és a kormány között, ez a véleménykülönbség szerinte nem jelenti azt, hogy a Galéria soha nem épül meg, mert az atlétikai stadionról kötött megállapodás mintájára létrejöhet a kormány és a főváros között egy kölcsönösen előnyös, konszenzuson alapuló megállapodás a ligeti fejlesztések ügyében is.

A miniszteri biztos szerint a fővárosi vezetés lépése egy politikai ideológia megalapozásáról szóló szimbolikus gesztus, de véleménye szerint túl erős és túl jó ahhoz a Liget Projekt terve, hogy ezt elvessék azért, mert aktuálisan van egy azzal ellentétes politikai álláspont is.

Baán László arra is emlékeztetett, hogy decemberben készült egy közvélemény-kutatás, amely azt vizsgálta, hogy a fővárosiak mennyire támogatják a Liget Projektet. Elmondása szerint a reprezentatív mintán készült felmérésben a budapestiek 70%-a támogatta a Liget Projektet, ha megmutatták nekik a terveket.

Praktikusan mi következik mindebből?

A Liget-projekt kapcsán ezek szerint kialakult egy patthelyzet a kormány és a főváros között. Kérdés, hogy mindebből mi következik a gyakorlatban, vajon azt jelenti-e ez helyzet, hogy

AZ EMLÍTETT ÉPÜLETEK HELYE A PATTHELYZET FENNÁLLÁSÁIG KÖRÜLPALÁNKOLVA FOG A LIGETBEN ÉKTELENKEDNI?

Az Index kérdésére Baán László elmondta, hogy a végleges politikai döntésig valószínűleg nem nyitják meg ezeket a területeket, de állítása szerint ez nem akadályozza a Liget rendbe tételét, mert a park területéből kb. 2-3 %-ot foglal el a három telek.

Azzal kapcsolatban, hogy az építés előkészítése hogy halad majd, írnak-e majd ki újabb tendereket, azt mondta, hogy építkezni nem fognak, de arról a kormánynak kell döntenie, hogy az előkészületben milyen szintig léphetnek előre. Az építési engedélyeket egyébként 2+1 évre kapták meg 2019-ben, vagyis 2022-ig, a jelenlegi kormányzati ciklus végéig érvényesek.

Arra kérdésre, hogy ha mégsem épül meg az Új Nemzeti Galéria, marad-e a jelenlegi helyén, a budavári palotában az intézmény, a miniszteri biztos azt válaszolta, hogy ha végleges kormánydöntés születne arról, hogy nem épül meg a Galéria új épülete, úgy erről az akkor aktuálisan hatalomban lévő kormány fog döntést hozni.

Megismételte, hogy a jelenlegi kormány most azt gondolja, nincs meggyőző ok arra, hogy ezt a tervet végleg elvesse. Azt is hozzátette, hogy szerinte az ellenzők politikai véleménye is változhat, ez is benne van a helyzetben.

Baán László szerint az egész projektnek a kulcskérdése az Új Nemzeti Galéria megépülése. Úgy fogalmazott,

ha nincs Galéria, a projektnek a nemzetközi láthatósága a radar alatt marad.

A beszélgetés további részét az alábbi linken olvashatják.

Forrás: https://index.hu/kultur/epiteszet/2020/02/11/liget_projekt_baan/?token=1a77542dcc9525bd507626bcf85c0bfd

Egy hozzászólás a “A Liget Projekt miniszteri biztosa szerint: “Még megépülhet az Új Nemzeti Galéria a Városligetben””

  1. uniohid said

    “A kormány soha nem állította, hogy nem akarja megépíteni.” – lám-lám.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: