Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Mik azok a ‘bioműanyagok’?

Posted by Suggestor - 2020. február 25. kedd

Átvéve a humusz.hu-ról

Csilla

2019. február 15.

A bioműanyag egy összefoglaló név: a bio-alapú műanyagokat és a biológiai úton lebomló műanyagokat foglalja magában.

A bio-alapú műanyagok olyan anyagok, amelyek megújuló alapanyagokból készülnek, de a végeredmény lehet pl. polietilén (PE) is, illetve biológiailag lebomló anyag is pl. politejsav (PLA). Tehát a bio-alapú műanyag nem garancia arra, hogy az természetes úton le is bomlik (ez az esetek kevesebb, mint 40%-ában igaz).

Az oxo-degradábilis, azaz „széteső” műanyagok  is ide tartoztak régebben, (ma már betiltották ezeket) amelyekhez fémsókat adnak adalékként, ezek a fény hatására mikroműanyagokká aprózódnak, és sajnos, fokozzák a műanyagszennyezést.

A biológiai úton lebomló műanyagokat komposztálható műanyagoknak is szokták hívni.

Azonban ez is félrevezető lehet, tudniillik a komposztálásnak több feltétele van:

például infrastruktúra, amely lehetővé teszi ezen anyagok más szerves hulladékokkal történő szelektív gyűjtését.

Továbbá a komposztálható műanyagok házi komposztálási körülmények között nem bomlanak le, nincsenek meg hozzá a szükséges környezeti feltételek (pl. stabilan magas hőmérséklet és páratartalom), ezért a szelektív begyűjtés után az ilyen anyagokat ipari komposzttelepre kell szállítani.

A komposzttelepeken problémákat okozhat a biológiai úton lebomló műanyagok bomlási sebessége – mert általában több idő kell aprózódásukra és lebomlásukra, mint más szerves hulladéknak -, így a kész komposzt lebomlatlan bioműanyag darabokkal lehet szennyezett.

Nagyobb probléma azonban, hogy jelenleg Magyarországon a komposztálható műanyagok hulladékainak megfelelő kezelésére nincsen lehetőség, ezek a hulladékok így hulladéklerakókban és -égetőkben kötnek ki.

Gond, hogy a biológiailag lebomló műanyagok tulajdonságaikban nagyon hasonlítanak a „hagyományos” műanyagokra. Ha a fogyasztók nincsenek megfelelően tájékoztatva, akkor ezek a hulladékok könnyen bekerülhetnek a műanyagos szelektív gyűjtő edényzetekbe, vagy  kikerülnek a természetbe, ahol viszont ugyanúgy viselkednek, és ugyanolyan természeti károkat okoznak, mint kőolajból készült társaik.

Kutatások ráadásul azt bizonyítják, hogy az emberek hajlamosabbak a bioműanyagok eldobására, azt gondolva, a természetben úgyis lebomlanak.

Hol van értelme a biológiailag lebomló műanyagok használatának?

Mindenekelőtt azt szeretnénk leszögezni, hogy a komposztálható műanyagok önmagukban sosem fogják a műanyagszennyezés problémáját megoldani, ezért fontos az egyszer használatos termékek visszaszorítása, valamint újrahasználati rendszerek bevezetése.

A biológiailag lebomló műanyagok ezenfelül csak és kizárólag abban az esetben jelentenek környezetbarát alternatívát a műanyagokkal szemben, ha azok komposztálása megoldott.

Amennyiben a bioműanyagok hulladéklerakókra kerülnek, biológiai lebomlás nem történik a lerakóban uralkodó anaerob körülmények miatt, metán szabadul fel (ami 23-szor erősebb üvegházgáz a szén-dioxidnál [9]).

Egyszer használatos termékek kiváltására csak olyan esetekben ajánlott a komposztálható műanyag, ahol higiéniai vagy más technikai okokból az újrahasználat egyáltalán nem lehetséges, és ezen termékek használata indokolt, pl. katasztrófa-elhárítás, egészségügy. 

Végezetül:

Semmiképpen nem szabad a fogyasztók számára azt a téves elképzelést sugallni, hogy a komposztálható műanyagok a hulladékcsökkentést segítik elő.

Forrás: https://humusz.hu/biomuanyag_allasfoglalas

(rövidítve, szerkesztve)

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: