Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Egyre kevesebb szén-dioxidot kötnek meg a trópusi esőerdők

Posted by Suggestor - 2020. március 6. péntek

Átvéve a 444.hu-ról

Sarkadi Zsolt

2020. március 5.

Egy, a Nature folyóiratban szerdán publikált kutatás szerint drasztikusan csökken a trópusi esőerdők szén-dioxid-megkötő képessége.

A kutatásban 300 ezer fa adatait figyelték 30 éven át, ebből becsülték több száz erdőtag adatait, és azt találták, hogy míg a 90-es években a trópusi esőerdők 46 milliárd tonna szén-dioxidot tudtak kivonni a légkörből, mi az emberi tevékenységekből eredő szén-dioxid-kibocsátás 17 százalékának felelt meg, ez a szám az előző évtizedben már csak 25 milliárd tonna volt, azaz az emberi kibocsátás 6 százaléka.

Ha a trend folytatódik, a trópusi erdők a 2030-as évek közepére szén-dioxid elnyelőkből szén-dioxid kibocsátókká válhatnak, ez pedig sokkal sürgetőbbé teszi az emberi kibocsátás drasztikus csökkentését, sőt lényegében minden kibocsátó ágazat mihamarabbi karbonsemlegessé tételét, és azt is bemutatja, miért nem jó megoldás az, amire a legtöbb fejlett ország alapozta a klímastratégiáját: hogy nem érik el ágazatonként a karbonsemlegességet, csak ültetnek egy csomó fát.

A fák azért kötnek meg kevesebb szén-dioxidot melegebb és szárazabb viszonyok között, mert lelassul a fotoszintézisük. A fotoszintézis a növények energiatermelésének alapja, nagyon leegyszerűsítve az a lényege, hogy a növény szén-dioxidból és vízből glükózt hoz létre, ennek a folyamatnak a mellékterméke az oxigén. Tehát szén-dioxidot von el, és oxigént ad. Közben a növény persze lélegzik is, ami ennek a fordítottja (ezért válhatnak szén-dioxid-megkötőkből kibocsátókká az esőerdők, ha a 2030-as évekre tényleg annyira lelassul a fotoszintézisük). Viszont ha nem áll rendelkezésre elegendő víz, akkor a fotoszintézis lelassul.

Ezzel együtt, ha melegszik a levegő, a növények több vizet párologtatnak el a saját hűtésük érdekében. Viszont ha nem tudnak elég vizet felvenni ahhoz, hogy ezt a mennyiséget pótolják, a párologtatás visszafogása érdekében bezárják azokat a gázcsere-nyílásaikat, amiken keresztül a fotoszintézishez szükséges szén-dioxidot felveszik, ezzel is lassítva a fotoszintézist és ezen keresztül a növekedést.

Az esőerdők a fotoszintézis nagyüzemei, hiszen rendes körülmények között szinte korlátlan mennyiségű víz áll az itteni növények rendelkezésére, ezért is hívjuk őket esőerdőknek. Viszont úgy tűnik, ezek az életközösségek is drasztikusan reagálnak a klímaváltozás hatásaira, amin tovább ront az emberi erdőirtás is.

A most megjelent, egyébként a Leeds-i Egyetem kutatói által készített tanulmány szerint a szén-dioxid-felvevőképesség először az Amazonas-medencében indult csökkentésnek, de nem sokkal később az afrikai esőerők is követték a trendet, és gyorsan fel is zárkóztak.

A probléma azért is különösen súlyos, mert az esőerdők szén-dioxid-megkötő képességének csökkenése olyan faktor, amivel a legtöbb ma használt klímamodell nem számolt, éppen ezért teszi sokkal sürgetőbbé az már egyébként is sürgető cselevést a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése érdekében.

Öröm az ürömben, hogy más tanulmányok szerint közben az északi tajgaerdők egyre több szén-dioxidot kötöttek meg az utóbbi évtizedekben, de szakértők szerint ez a folyamat valószínűleg rövidesen megáll, vagy akár meg is fordul. (Guardian)

Forrás: https://444.hu/2020/03/05/egyre-kevesebb-szen-dioxidot-kotnek-meg-a-tropusi-esoerdok

Egy hozzászólás a “Egyre kevesebb szén-dioxidot kötnek meg a trópusi esőerdők”

  1. Gábor said

    Sajnos egyre több olyan másodlagos, harmadlagos vagy még távolabbi összefüggés bukkan elő, amiket korábban nem vettünk számításba a klímaváltozás előrejelzésénél. És ami nagyon nagy baj, hogy ezek mind egymást erősítő hatással jelentkeznek: ha tovább melegszik a levegő, melegednek az óceánok és a tengerek, amik így kevesebb szén-dioxidot kötnek meg és a fák is még kevesebbet kötnek meg. Emiatt a légkör szén-dioxid tartalma nő, az üvegházhatást tovább erősítve. Ami a melegedést erősítve tovább gyengíti a vizek és a fák szén-dioxidmegkötő képességét, ami… Felmérhetetlen, hogy ez mennyire gyorsulhat fel és hogy már néhány éves távon mire vezethet.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: