Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A nagy ökoszisztémák gyors összeomlásának kockázatára figyelmeztetnek kutatók

Posted by Suggestor - 2020. március 13. péntek

Átvéve a 444.hu-ról

Herczeg Márk

2020. március 11.

A bolygó nagy ökoszisztémái, mint az amazonasi esőerdő és a korallzátonyok, a korábban feltételezettnél gyorsabb ütemben omolhatnak össze – figyelmeztetnek a kutatók egy új tanulmányban, ami a Nature Communications folyóiratban jelent meg.

A kutatók a bolygó több tucatnyi ökoszisztémájára vonatkozó adatokat elemezve arra jutottak, hogy a karibi korallzátonyok 15 éven belül összeomolhatnak, míg az amazonasi esőerdő fél évszázadon belül odaveszhet.

A szakemberek szerint bár a puszta méretükből adódóan a nagyobb ökoszisztémák összeomlása hosszabb ideig tart, a lebomlásuk és végül az eltűnésük üteme jelentősen gyorsabb lehet a kisebb ökoszisztémákénál.

A londoni SOAS Egyetem (az Ázsiáról és Afrikáról szóló tanulmányok intézete) meg az északwalesi Bangor Egyetem kutatóinak közreműködésével készült tanulmány szerint ennek az az oka, hogy a nagyobb ökoszisztémákat alkotó alrendszerek és élőhelyek eleinte jóval ellenállóbbnak tűnhetnek, de a fordulópont elérésével nagyon felgyorsulhat a leépülésük.

A szakemberek 42 ökoszisztémát (4 szárazföldit, 25 tengerit és 13 édesvízit) tanulmányoztak, az apró tavacskáktól kezdve egészen a Fekete-tengerig.

A kutatók egy része szerint a tanulmány eredményei alátámasztják az ökoszisztémák megóvásának sürgősségét, de vannak olyanok is, akik megkérdőjelezik, hogy egy döntően tengeri, folyami vagy tavi ökoszisztémák adataira épülő tanulmány konklúzióját az Amazonas térségére is ki lehet vetíteni. (MTI)

Forrás: https://444.hu/2020/03/11/a-nagy-okoszisztemak-gyors-osszeomlasanak-kockazatara-figyelmeztetnek-kutatok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.