Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

400 szett egyszer sem használt versenygumit kell elégetni, mert a világjárvány miatt elmaradt a Forma-1-es ausztrál nagydíj

Posted by Suggestor - 2020. március 16. hétfő

Átvéve a totalkar.hu-ról

Máth Dávid

2020.03.15.

Ha eddig nem sok fogalmad volt róla, milyen mértékben lehet pazarló egy nemzetközi motorsport-bajnokság, az utolsó pillanatban törölt Forma-1-es szezonnyitó szolgál egy erős példával.

Hamarosan több mint négyszáz szett új versenygumit fog elégetni a Pirelli, miután körbe utaztatta azokat a bolygón.

Az F1 döntéshozói a napokban jelesre vizsgáztak bénázásból, amikor a világjárvány idején elutaztattak több ezer embert Ausztráliába, ahol aztán elmondták nekik, hogy kár volt jönni, mégsem lesz verseny.

A több száz tonnányi elutaztatott felszerelésre annyi mentség van, hogy azt logisztikai okokból már jóval a COVID-19 európai terjedése előtt elküldték Ausztráliába európai központjaikból a csapatok.

A lefújt futam tehát azt is jelenti, hogy a csapatonkénti több kamionnyi felszerelés lett teljesen feleslegesen megutaztatva a bolygón. Köztük rengeteg versenyabroncs, amiknél külön szerencsétlen, hogy az utolsó pillanatban született döntés a futam lefújásáról.

Egy Forma-1-es fordulón a csütörtök az a nap, amikor a Pirelli mérnökei felszerelik az abroncsokat a felnikre. Ezek ugyanis külön utaznak a versenyekre, a felniket a csapatok viszik, a gumit pedig mindenkinek a Pirelli szállítja.

Biztonsági okokból van egy olyan szabály, hogy egy abroncsot soha nem szerelnek fel kétszer felnire.

Azaz ha egy forduló után a csapatok nyakán marad pár szett felnire szerelt új gumi, arra két út várhat: ha két európai helyszín között kell mozogni, kamionnal átszállítják egyikről a másikra és elhasználják őket a később fordulón.

Tengerentúli futamoknál szerencsétlenebb a kép, ilyenkor ugyanis leszerelik a gumikat a felnikről, majd jobb híján feldarabolva Nagy-Britanniába szállítják, ahol egy cementgyár elégeti őket tüzelőanyagként saját működéséhez (ahogy azt mezei autók levetett abroncsaival is teszik az ilyen üzemek).

Ez a sorsa amúgy a használt versenygumiknak is. Most az a kellemetlen helyzet van viszont, hogy a meg nem tartott ausztrál versenyről 1800 teljesen új gumit kell égetésre küldeni, pusztán azért, mert a szervezők nem tudtak egy nappal korábban döntésre jutni a rendezésről.

A Pirelli Forma-1-es versenygumijainak eleve nem kicsi ökolábnyoma van, tekintve, hogy azok Törökországban készülnek, onnan kerülnek a Pirelli angliai központjába címkézésre, ellenőrzésre, majd onnan hordják őket mindenfele a futamokra.

Az efféle nullkilométeres megsemmisítések sem ritkák, sok hétvége után ez vár 140 szett esőgumira, amiket eső híján nem használnak fel. Szóval eddig is ez volt a módi, de az ausztrál blamának hála ír most róla a világsajtó. Ez pedig csak tovább ront az F1 zöld szempontból eleve katasztrofális megítélésén.

Forrás: https://totalcar.hu/magazin/hirek/2020/03/15/1800_hasznalatlan_versenygumit_kell_elegetni_az_elmaradt_ausztral_nagydij_miatt/

2 hozzászólás a “400 szett egyszer sem használt versenygumit kell elégetni, mert a világjárvány miatt elmaradt a Forma-1-es ausztrál nagydíj”

  1. Gábor said

    Szomorú, dühítő, lehangoló. Nagyon sokan nem vették még észre, hogy a XX. századnak és az abban kialakított életformának vége. A Forma-1-gyel sem kellene szükségszerűen együtt járnia az értelmetlen pazarlásnak.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: