Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Miből lesz a cserebogár – vagy a felelős állampolgár? A norvég miniszterelnök sajtótájékoztatója gyerekeknek

Posted by Suggestor - 2020. március 18. szerda

Átvéve a 444.hu-ról

Urfi Péter

2020. március 17., kedd 21:34

Magyarországon már az is nehezen értelmezhető, hogy a napi koronavírusos tájékoztatót a miniszterelnök asszony (!?) tartja, oldalán az oktatásért és integrációért felelős miniszterrel (?, ráadásul szintén nő) és az önálló gyerek- és családügyi minisztérium vezetőjével.

Ők ráadásul három különböző pártból – konzervatív, kereszténydemokrata és liberális (???) – érkeztek a koalícióba. De mindezek furcsasága eltörpül ahhoz képest, hogy ezen a sajtótájékoztatón csak gyerekek kérdezhettek.

Pontosabban a közmédia és a legnagyobb független napilap közösen (????) összegyűjtötte a gyerekek kérdéseit, a kormánytagok pedig ezekre válaszoltak komolyan és részletesen.

Ebből a tudósításból a norvégul nem tudók is kaphatnak ízelítőt.

Norvégiában majdnem 1500 regisztrált esetnél és 3 halottnál tartanak, lezárták a határokat, az iskolákat és az óvodákat.

„Különleges napok ezek. Sok gyerek szerint ijesztő, ami történik” – magyarázta Erna Solberg miniszterelnök az egyik kérdésre válaszolva.

„Nincs azzal semmi baj, ha valaki megijed, amikor ennyi dolog történik egyszerre”

– nyugtatta a gyerekeket a miniszterelnök. „Még ha meg is jelent a fertőzés az iskoládban, majdnem mindenki rendben lesz. Ugyanez igaz apura és anyura, ha ők is elkapják.”

A kormányfő és miniszterei ilyen kérdésekre válaszoltak:

Lehet szülinapi bulim?

Meglátogathatom a nagyszüleimet bevásárlás után?

Mikor lesz védőoltás?

Hogyan segíthetnék?

Az egyik legfontosabb, többször visszatérő téma az utóbbi volt. A miniszterelnök azt mondta a gyerekeknek, hogy „ha otthon maradtok, azzal segítetek másoknak, hogy ne kapják el a betegséget és ne legyenek betegek.”

A norvég kormány is azt tanácsolta a gyerekeknek, hogy a nagyszüleik érdekében most ne találkozzanak velük, de a miniszterelnök arra buzdította őket, hogy egymásra is figyeljenek.

„Sokan egyedül érezhetik magukat otthon. Akik máskor is gyakran magányosak, most különösen azok lesznek. Lépjetek velük kapcsolatba telefonon vagy a neten.

Csinálhattok valami vicceset, akkor is, ha nem vagytok együtt.”

A másik fontos témakör a nyári szünet volt, aminek elmaradásától sokan tartanak.

Guri Melby oktatási miniszter a gyerekek türelmét kérte, amiért nem tudja előre megmondani, meddig lesznek zárva az iskolák. „Remélem, nem sokáig, de nem ígérhetek semmit. Arra azért érdemes felkészülnötök, hogy a vakáció idén kicsit más lesz, mint korábban.”

Norvégiában egyébként nem először fordul elő, hogy politikusok gyerekek előtt szerepelnek, a tavalyi önkormányzati választások során például a miniszterelnök is részt vett egy ilyen televíziós vitán. (Reuters, Norway Today)

Forrás: https://444.hu/2020/03/17/a-norveg-miniszterelnok-kulon-sajtotajekoztatot-tartott-gyerekeknek

2 hozzászólás a “Miből lesz a cserebogár – vagy a felelős állampolgár? A norvég miniszterelnök sajtótájékoztatója gyerekeknek”

  1. Gábor said

    Nagyon szimpatikus hozzáállás: egyenrangú félként kezelik azokat, akiknek a szavazataiért nem kell rövid távon harcolniuk. Sőt, amikor ezek a gyerekek választani fognak, akkor a mai politikusok már valószínűleg rég nyugdíjban lesznek. Furcsa dolog az ilyen, ennyire nem haszonelvű gondolkodás. Jó lehet…

  2. uniohid said

    “Norvégiában egyébként nem először fordul elő, hogy politikusok gyerekek előtt szerepelnek…”

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: