Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Mire a gólyák megérkeznek, biztonságos fészkelőhely várja őket

Posted by Suggestor - 2020. március 20. péntek

Infostart / MTI

2020. március 19.

Több mint hatvan helyszínen emelőkkel, más néven gólyakosarakkal teszik biztonságosabbá a fehér gólyák fészkeit az Agrárminisztérium támogatásával és az NKM Áramhálózat Kft. közreműködésével a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai márciusban – közölte az igazgatóság.

A fehér gólyák elsősorban lakott területek elektromos hálózatának kisfeszültségű oszlopain fészkelnek. A közvetlenül az oszlopfejre épített fészek rendkívül balesetveszélyes, hiszen könnyen okozhatja a felnőtt gólyák és a fiókák halálát áramütés, ráadásul az áramellátást is veszélyezteti. Az oszlopra szerelt gólyakosarak révén azonban a madarak a vezetékektől biztonságos távolságban építhetik a fészküket.

Bakró-Nagy Zsolt, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság Természetmegőrzési Osztályának vezetője szerint mivel a gólyák hosszú évekig használják ugyanazt a fészket, minden évben hozzárakva egy kicsit, így az több mázsás súlyúra is nőhet. Emiatt időként a már meglévő gólyakosarakat is cserélni kell, mivel az óriási méretű fészek megbillenhet, megcsúszhat, de az is előfordul, hogy az oszlopfej nem bírja el a nagy súlyt és a fészekanyag mennyiségét kell csökkenteni.

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatósága az Agrárminisztérium támogatásával 54 gólyakosarat vásárolt és több mint 60 helyszínen kérte az áramszolgáltató beavatkozását.

A több tízezer forintba kerülő, egy fészekalapból és az azt tartó állványból álló gólyakosár meglehetősen robusztus építmény, hiszen nagy súlyú fészket kell megtartania.

Üresen kihelyezve azonban új, biztonságos fészkelő helyet kínálnak a gólyáknak, illetve a vezetékekre épült fészkeket erre ráemelve megszüntethető a fészekhez köthető áramütéses esetek száma.

A fészekemelők kihelyezését március végéig befejezik, mivel addigra a gólyák visszatérnek a telelésből és megkezdik a fészekrakást.

Forrás: https://infostart.hu/eletmod/2020/03/19/bajban-vannak-a-feher-golyak

Egy hozzászólás a “Mire a gólyák megérkeznek, biztonságos fészkelőhely várja őket”

  1. Pisti K said

    Azt azért sohasem gondoltam volna, hogy egy gólyafészek több száz kilós is lehet. 😮 Ez nagyon komoly terhelés mindenre…

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: