Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Gyakran természetvédelmi területen építik meg a nap-, szél- és vízerőműveket

Posted by Suggestor - 2020. március 30. hétfő

Átvéve a greenfo.hu-ról

2020. március 27.

Sarkadi Péter

Növekvő veszélyt jelentenek a zöldenergia-beruházások a természetvédelem szempontjából kulcsfontosságú területeken – figyelmeztet egy új kutatás, amely szerint már több mint 2200 szél-, nap- és vízerőművet emeltek a Föld korábban érintetlen vadonjaiban.

A Global Change Biology című szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerint – amelyet a BBC News ismertet – a megújuló energiaforrásokat hasznosító létesítmények 17 százaléka természetvédelmi területen létesült, és további 900 projekt megvalósítása van folyamatban az élővilág sokfélesége szempontjából kulcsfontosságú területeken.

A zölderőművek gyakran sokkal nagyobbak, mint a hagyományos, fosszilis tüzelőanyagot hasznosító erőművek, mert ugyanannyi energia szélből vagy napfényből való előállításához akár 10-szer akkora területre is szükség lehet, mint a szén- vagy gázerőműveknek.

Egy nemzetközi kutatócsoport 12 500 zöldberuházás fekvését vizsgálta meg, és megállapította, hogy közülük több mint 2200-at az érintetlen vadonban, természetvédelmi területen vagy különösen gazdag élővilágú térségekben létesítettek.

169 projekt olyan szigorúan védett területen valósult meg, ahol egyáltalán nem lenne szabad fejlesztési tevékenységet folytatni.

Az energiatermelő létesítmények és az azokat övező infrastruktúra, mint amilyenek az odavezető közutak vagy a megnövekedett emberi tevékenység, hihetetlen károkat okozhatnak a természeti környezetben – hívja fel a figyelmet Jose Rehbein, az ausztráliai Queenslandi Egyetem kutatója, a tanulmány vezető szerzője.

A kutatók szerint a vízerőművek Afrikában és Ázsiában a táj jelentős megváltozását okozhatják, az ilyen fejlesztési projektek nem összeegyeztethetők a biológiai sokféleség megőrzésére tett erőfeszítésekkel. Az olyan energiaprojektekhez, mint a napelem telepek, gyakran új utakra van szükség, és a létesítményeket kiszolgáló személyzet olykor a létesítmények közvetlen közelében telepszik le.

A természetre gyakorolt káros hatást tekintve jelenleg nyugat-európai országok okozzák a legtöbb kárt, Németországban például 258 zölderőmű működik természetvédelmi szempontból kulcsfontosságú területen. Spanyolországban is hasonló a rossz helyen fekvő erőművek száma, míg Kínában 142 létesítmény működik olyan helyen, ahol nem kellene.

A kutatókat különösen aggasztja a jövőbeni helyzet alakulása Afrikában és Ázsiában, ahol valószínűleg megnő a megújuló energiaforrások iránti igény. Becsléseik szerint a következő nyolc évben 42 százalékkal emelkedhet a természetvédelmi szempontból fontos területen működő zölderőművek száma.

A kutatás rámutat arra az ellentmondásra, hogy miközben sok fejlődő országban éppen a kihalási válsághoz is hozzájáruló klímaváltozás miatt építenek megújuló energiaforrást hasznosító erőműveket, olykor ezek a létesítmények éppen maguk jelentenek veszélyt az élővilágra, amikor védett területen építik fel őket.

Forrás: https://greenfo.hu/hir/a-zoldenergia-projektek-novekvo-veszelyt-jelentenek-a-termeszetvedelmi-teruletekre/

Hírdetés

2 hozzászólás a “Gyakran természetvédelmi területen építik meg a nap-, szél- és vízerőműveket”

  1. Névtelen said

    A környezetet, a természetet tényleg nem úgy kéne megvédenünk, hogy elpusztítjuk és aztán múzeumokban és dokumentumfilmeken mutatjuk meg, hogy milyen is volt.

  2. Névtelen said

    A környezetet, a természetet tényleg nem úgy kéne megvédenünk, hogy elpusztítjuk és aztán múzeumokban és dokumentumfilmeken mutatjuk meg, hogy milyen is volt.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: