Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Mi a teendő, ha nem egy óceánjárón, hanem egy atommeghajtású repülőhordozó hajón üt ki a járvány?

Posted by Suggestor - 2020. április 3. péntek

Átvéve a 444.hu-ról

akiraly

2020. április 2., csütörtök 18:59

“Nem állunk harcban. Nem kell tengerészeknek meghalniuk. Ha most nem cselekszünk, akkor nem gondoskodunk megfelelően legmegbízhatóbb eszközünkről, a tengerészeinkről” – írta elöljáróinak Brett E. Crozier sorhajókapitány, a USS Theodore Roosevelt repülőhordozó kapitánya.

A USS Theodore Roosevelt atommeghajtású repülőhordozó most Guam szigetén áll a dokkban, fedélzetén száznál is több fertőzöttel.

“A hadihajókon, természetüknél fogva korlátozott a hely” – indokolta Crozier sorhajókapitány, hogy miért nem képesek megoldani sem a fertőzöttek elkülönítését, sem az egészségesek közti távolságtartást.

És bár a hajóján a több mint négyezer tengerészből már több mint száz betegedett meg, közülük csak párat különítettek el Guam haditengerészeti kikötőjében, ahol most a Theodore Roosevelt várakozik.

Crozier most azt kéri, hogy a támaszponton teremtsék meg a feltételeket az igazolt fertőzöttek teljes elkülönítésére, illetve a személyzet többi tagjának elhelyezésére, hogy biztonságban átvészelhessék a járványt.

“Egy bevetésen levő amerikai repülőhordozó személyzete nagy részének eltávolítása és elkülönítése két hétre rendkívüli intézkedésnek tűnhet […] de ez szükséges kockázat” – írta, hozzátéve, hogy “4000 fiatal férfit és nőt összezárva tartani a TR fedélzetén viszont szükségtelen kockázat, és megtöri a tengerészek hitét abban, hogy gondoskodunk róluk” – írta.

Crozier leveléről elsőként a San Francisco Chronicle számolt be, aminek a kérdéseire a haditengerészet hétfőn nem válaszolt.

Thomas Modly, a haditengerészetért felelős államtitkár végül kedden a CNN-nek nyilatkozva azt mondta, hallott már Crozier leveléről.

Állítása szerint “az elmúlt hét napban azon dolgoztunk, hogy a tengerészeket eltávolíthassuk a hajóról és szállást biztosítsunk nekik Guamon”.

Moldy szerint “nincs nézetkülönbségünk a kapitánnyal, csak módszeresen kell eljárnunk. Ez nem egy óceánjáró, ezen repülők vannak, biztosítanunk kell, hogy legyen, aki eloltja a keletkező tüzeket, aki üzemelteti a hajó nukleáris reaktorát.

Szóval egy csomó dolog van a hajón, amit most kicsit máshogy, egyedien kell megoldanunk, de kezeljük a helyzetet” – mondta.

A Chronicle beszámolója szerint egyelőre egyik fertőzött állapota sem súlyos. Aggasztó azonban a járvány gyors terjedése: a haditengerészet bő egy hete, március 24-én jelezte három tengerész megbetegedését. Akkor még azt állították, hogy sikerült izolálni a fertőzötteket és kontaktjaikat, mégis, mostanra már száznál is több tengerész fertőződött meg.

Ez, mint már az óceánjárós példával is utaltunk rá, annyira nem meglepő. James Stavridis ellentengernagy, a NATO európai egyesített erőinek egykori parancsnoka szerint “több ilyen incidensre is számítanunk kell, mert a hadihajók tökéletes táptalajai a koronavírusnak”.

Ez pedig nagyon komoly dilemma elé állítja az amerikai hadvezetést, mert a flotta biztosítja az amerikai haderő egész világra kiterjedő hatókörét, az üzemben tartása nemzetbiztonsági szempontból is kiemelten fontos. (Via San Francisco Chronicle)

Forrás: https://444.hu/2020/04/02/nem-allunk-harcban-hogy-tengereszeknek-kelljen-meghalniuk

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: