Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A koronavírus sem ment meg a klímakatasztrófától

Posted by Suggestor - 2020. április 14. kedd

Átvéve a 444.hu-ról

Sarkadi Zsolt

2020.04.13. 7:08

(részlet)

A koronavírus mellett egy másik válság is érezteti hatását a világgazdaságban, ez pedig komoly csapda lehet a járvány utáni felépülésben és a világgazdaság újraformálásában.

Ez a másik válság pedig az Oroszország és Szaúd-Arábia között dúló olajár-háború, ami azután indult, hogy Oroszország nem volt hajlandó eleget tenni a kitermelt olajmennyiség további csökkentésére vonatkozó szaúdi javaslatnak.

Szaúd-Arábia az olajár szinten tartása érdekében javasolt termeléscsökkentést, Oroszországnak pedig nem is a szaúdiakkal volt baja, hanem az amerikai palaolajiparral. Azzal, hogy az Egyesült Államokban úgynevezett repesztéses technológiával bányásznak olajat nemcsak újra energiafüggetlenné tette az Egyesült Államokat, hanem képessé tette az amerikaiakat arra, hogy exportőrré válva Ázsiában és Európában szembe menjen az orosz energiapiaci és hatalmi érdekekkel.

A palaolaj kitermelése azonban csak magas olajár mellett éri meg, amit a szaúdi javaslat segíthetett volna fenntartani.

Oroszország tehát növelte a termelését, hogy az olajár lejjebb menjen, és az amerikai termelőknek rossz legyen, erre válaszul pedig Szaúd-Arábia is növelte a termelést, elvileg azért, hogy Oroszországnak rossz legyen.

Az eredmény hatalmas áresés és az iraki háború 2003-as megindulása óta nem látott alacsony olajár lett, ami természetesen az amerikaiaknak fáj a legjobban, várhatóan nagyon sok palaolaj-bányászattal foglalkozó cég lesz kénytelen csődöt jelenteni, és új tulajdonosok keze alatt várni, hogy valamikor megint magasabb legyen az olajár.

Szaúd-Arábia 2014-ben ugyanezzel próbálkozott, de valószínűleg a királyi családot is meglepte, milyen gyorsan és milyen drasztikusan kezdett fogyni emiatt a szaúdi devizatartalék, nem is bírták sokáig.

Oroszország valószínűleg jórészt azért, mert sokkal diverzifikáltabb a gazdasága Szaúd-Arábiáénál, tovább bírja az alacsony olajárat, a jelenlegi helyzet viszont egészen rettenetes az olyan, szegényebb olajtermelők számára, mint Nigéria, Venezuela vagy Angola, ahol a járvány okozta problémákat súlyosbítja majd, hogy még az olajból sem származik érdemi bevételük. Ezekben az országokban elhúzódó gazdasági és humanitárius válság várható.

A vírus miatt megcsappant energiaigény várhatóan tartósan alacsonyan tartja majd nemcsak az olaj, de a szén és a gáz árát is, és – ahogyan Michael Liebreich elemző és tanácsadó is írja („Covid-19 – The Low-Carbon Crisis”) – pont ez lehet az a csapda, amibe sok kormány belesétálhat, miközben életet próbál lehelni a gazdaságba.

Az alacsony energiaárak kihasználása ugyanis tényleg gyors gazdasági növekedés lehetőségével kecsegtet, ráadásul úgy, hogy az energiahatékonyságot sem igazán kell szem előtt tartani.

Nagyon sok gazdasági szereplő lobbizni is fog ezért, na meg általában azért is, hogy a gyors gazdasági visszakapaszkodás érdekében a kormányok enyhítsenek az energiahatékonysági és környezetvédelmi szabályaikon.

Az európai autógyártók már ezt csinálják, nemrég azzal a kéréssel fordultak az Európai Bizottsághoz, hogy a gazdasági válság miatt halasszák el az autók károsanyag-kibocsátására vonatkozó EU-s szabályok közelgő szigorítását.

Ugyanígy aktivizálta magát a szénlobbi is, például Japánban, és várhatóan Ausztráliában, Lengyelországban, Németországban és Kanadában is megmozdulnak ezek az érdekcsoportok.

Forrás: https://444.hu/2020/04/13/a-koronavirus-sem-ment-meg-a-klimakatasztrofatol-de-soha-nem-volt-meg-ilyen-jo-lehetosegunk-elkerulni

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: