Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

‘A munkát végül úgyis az immunrendszerünk végzi el’ – mondja a víruskutató

Posted by Suggestor - 2020. április 21. kedd

Infostart

2020. április 20. 14:11

Kis Zoltán, a Nemzeti Népegészségügyi Központ Biztonsági Laboratóriumának virológusa beszélt arról, hogy a laboratóriumukban a koronavírus kétféle nagyobb csoportját találták, és azokon belül is többféle kórokozót. A vírusok meglehetősen sokszínűek, egy fertőzött emberben is sokféle koronavírus van, soha nem egyféle, és szinte mindegyik egy egészen kicsit eltér a másiktól.

A koronavírus genetikai anyaga körülbelül harmincezer bázisból áll. A sokszorosításért felelős enzim pedig minden ezrediknél, tízezrediknél elkövet egy hibát. A vírusokban nincs javító mechanizmus, mint az embernél. Ez azt jelenti, hogy amikor sokszorozódik a vírus, akkor a legjobb feltételezések szerint is legalább három bázisban különbözik a szülő vírustól. Amikor a kórokozó tovább szaporodik, tovább másolja magát, újra és újra hibázik az a bizonyos enzim, és a hibák felszaporodnak” – mondta a szakember.

A kutatási eredmények viszont azt mutatják, hogy a fő tulajdonságait tekintve a koronavírusból lényegében egyféle van. Nyolc nagy csoport és két nagy ág létezik a kórokozófajtákból, de egyelőre nem látnak nagy különbséget közöttük. Nem okoz egyik sem súlyosabb tüneteket, mint a másik, nem ellenállóbb egyik variáns sem a másiknál.

Az eltérések oka lehet az is, hogy eltérő helyről hozták be az országba. Mivel erős gócpontok alakultak ki a világon több helyen, ezért a vírustípusok útját vissza lehet vezetni. Ez azonban csak a virológusoknak és járványügyi szakembereknek érdekes, a mindennapi életben ennek nem sok jelentősége van.

Kis Zoltán szerint nagyon kicsi az esélye, hogy a biztos gyógyszer meglegyen ilyen rövid időn belül.

Most a Kínából kapott Favipiravirt tesztelik, de még sok a munka vele. Sok emberen kell alkalmazni, meg kell vizsgálni, hogy akik kaptak belőle, valóban rövidebb idő alatt meggyógyultak-e, és nem alakultak-e ki súlyos tünetek.

“Nem úgy kell elképzelni, mint egy antibiotikumot, hogy az ember beveszi, és két nap alatt lényegében tünetmentessé válik. A vírusellenes szerek nem így működnek. Gátolják a vírus működését, ami segít az immunrendszernek a harcban. Az immunrendszerünk intézi el végül a munkát” – mondta a virológus.

Beszélt arról is, hogy amíg nem lesz meg az ellenszer vagy a vakcina, addig csak a távolságtartással lehet megfékezni a járvány terjedését, ezért is figyelik aggódva, hogy a jó időben egyre többen vannak az utcákon.

Forrás: https://infostart.hu/tudomany/2020/04/20/tobbfele-koronavirus-terjed-az-orszagban-de-nincs-ok-a-panikra

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: