Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Milyen hőmérsékleten veszíti el fertőzőképességét a koronavírus?

Posted by Suggestor - 2020. április 21. kedd

Átvéve az index.hu-ról

Juhász Edina

2020.04.20. 10:03

Az Aix-Marseille Egyetem kutatói azt nézték meg, hogy milyen hőmérséklethez képes alkalmazkodni az új koronavírus. A tanulmány szerint a vírus hosszú ideig képes túlélni a magas hőmérsékletet is.

A vizsgálatsorán tulajdonképpen megfőzték a vírust. 56 fokon melegítették fél óráig, hatvan fokon egy órán keresztül, és 92 fokon, azaz a víz forráspontjához közeli hőmérsékleten melegítették 15 percig.

A megfigyeléseik szerint a magas hőmérséklet jelentősen csökkentette ugyan a koronavírus hatékonyságát, de még mindig képes volt replikálódni, azaz képes fertőzni.

EGYEDÜL A 92 FOKOS, 15 PERCES MELEGÍTÉSSEL INAKTIVÁLTÁK TELJESEN A VÍRUST.

A vírus inaktiválására a leggyakoribb protokoll a 60 fokon, egy órán át tartó melegítés. Ezt javasolja az amerikai járványügyi központ is az olyan magas halálozási rátájú vírusok esetében, mint például az ebola.

HA SZERTE A VILÁGON A KORONAVÍRUS ESETÉBEN IS EZT A PROTOKOLLT HASZNÁLJÁK, AZ NAGYON VESZÉLYES A LABORATÓRIUMI DOLGOZÓKRA NÉZVE.

A tanulmány szerint ugyanis ha nem túl hatékony a 60 fokon 60 percig protokoll, akkor maguk a kutatók is fertőzésveszélynek teszik ki magukat, például mikor a teszteket értékelik. A magasabb hőmérséklet viszont fragmentálja a vírus RNS-ét.

A francia kutatók ezért azt javasolják, hogy ne a hőmérsékleti protokollal, hanem vegyületekkel deaktiválják a laborokban a vírust, mert az jelenleg biztonságosabb lehet, és az elvégzett tesztek eredményét is kevésbé befolyásolja.

Forrás: https://index.hu/techtud/2020/04/20/koronavirus_kifozes/

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: