Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Leállították az ígéretes koronavírus-gyógyszer tesztelését, mert olyan sok embert megölt

Posted by Suggestor - 2020. április 25. szombat

Portfolio

2020. április 24. 17:32

Leállították a chloroquine nevű hatóanyagot tartalmazó maláriagyógyszer koronavírusos pácienseken való tesztelését, mert már csaknem két tucat ember meghalt amiatt, hogy napi rendszerességgel szedte – írja a CNBC.

Donald Trump elnök is „potenciális játékszabály-átíróként” jellemezte a gyógyszert korábban, mert a koronavírus elleni potenciális gyógyszerként jelentkezett, de több páciensben is szívritmus-zavart okozott a szer rendszeres szedés mellett, ez sok esetben halálos kimenetellel járt.

A chloroquine hatékonyságára két kisebb tanulmány hívta fel a figyelmet, melyeket gyorsan felkapott a nemzetközi média, tudományos körökben viszont most jelentősen kritizálni kezdték ezeket, miután kiderült, hogy még növeli is a haláleseteket a gyógyszer.

A szert 81 páciensen tesztelték, akiket Covid-19-cel küldtek kórházba, köztük két csoportot állítottak fel: egy olyat, ahol a betegeket kisebb és egy olyat, ahol nagyobb dózissal látták el a chloroquine-ből.

13 nap elteltével az alacsony-dózisú csoportból hatan meghaltak, míg a magas dózisú csoportból 16 haláleset történt. Szívritmuszavar lépett fel emellett még 11 betegnél.

Az amerikai élelmiszer- és gyógyszeripari hatóság, az FDA figyelmeztetést adott ki a maláriagyógyszer koronavírus-kezelésére vonatkozó kockázatairól és a szer használata ellen tett javaslatot.

Forrás:

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20200424/leallitottak-az-igeretes-koronavirus-gyogyszer-teszteleset-mert-olyan-sok-embert-megolt-428222

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: