Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Milliónyi sertést, szarvasmarhát és szárnyast ölnek le az USA-ban a koronavírus-járvány miatt

Posted by Suggestor - 2020. május 2. szombat

Átvéve a vg.hu-ról

2020. 04. 29. – MTI

Milliónyi sertést, szarvasmarhát és szárnyast ölnek le az új típusú koronavírus-járvány miatt az Egyesült Államokban, a farmerek és az állattenyésztők a megélhetésük, a fogyasztók pedig az esetleges élelmiszerhiány miatt aggódnak.

John Tyson, a legnagyobb amerikai húsfeldolgozó elnök-vezérigazgatója kedden bejelentette, hogy több milliónyi haszonállatot kell levágniuk, részben a vágóhidak egymás utáni bezárása, részben pedig az éttermi rendelések drasztikus csökkenése miatt.

Az Országos Sertéstenyésztők Szövetségének adataira hivatkozva elmondta:

körülbelül 1,5 millió sertést kell levágni, mivel a felhizlalás után nem lehet őket hol elhelyezni, mint a legelőre kihajtható szarvasmarhákat.

A vágóhidak leállása, illetve a temperált helyiségek hiánya nagy problémát jelent, egyelőre főleg Wisconsinban, Iowában és Minnesotában. Sok gazda dögkútban vagy a szemétlerakóknál helyezi el a leölt állományát.

Wisconsinban és Minnesotában a farmerekkel szerződéses viszonyban lévő húsfeldolgozók széndioxiddal altatják el a szárnyasokat, köztük a tojókat.

Az amerikai középnyugat legnagyobb húsfeldolgozója, a wisconsini székhelyű Daybreak Foods mintegy 14,5 millió csirkét neveltet a saját tulajdonban lévő farmjain és azokban a gazdaságokban, amelyekkel szerződéses viszonyban áll.

Most azzal próbálkoznak, hogy a tojásárut nagy élelmiszerláncolatoknak szállítsák, de ehhez – miután eddig nem ez volt a profiljuk – nincs elegendő dobozuk. A dobozok és egyéb csomagolóanyagok pedig – a toalettpapírhoz hasonlóan – jelenleg hiánycikknek számítanak az Egyesült Államokban.

Több elemző arra figyelmeztet, hogy a helyzet élelmiszerhiánnyal fenyeget.

(rövidítve)

Forrás: https://www.vg.hu/gazdasag/gazdasagi-hirek/millionyi-sertest-szarvasmarhat-es-szarnyast-olnek-le-a-koronavirus-jarvany-miatt-2218371/

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: