Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Kínai szivacsvárosok

Posted by Suggestor - 2020. május 11. hétfő

Átvéve az index.hu-ról

Molnár Réka

2020. 5.5.

A szivacsvárosok környezetbarát alternatívát nyújtanak a hagyományos árvízvédelemhez és vízelvezetéshez képest. Átalakítják a városok területeit, esőkertekkel, speciális áteresztő járdákkal, mesterséges tavakkal látják el: a szivacsvárosok elsődleges célja az adott terület természetességének visszaállítása. Mivel ez nem mindig oldható meg, sokszor indokolt a mesterséges felületek kialakítása is.

Így fel tud szívódni a heves esőzések utáni csapadékmennyiség, amit ezután föld alatti alagutakban vagy tartályokban tárolnak, és csak akkor bocsátják ki a közeli folyóba, ha annak a vízszintje megfelelően alacsony hozzá.

Ha nem vezetik el a csapadékot, akkor is a város javára válhat akár öntözés, akár WC-öblítés, akár víztisztítással ivóvíz formájában. A szivacsváros elméletileg tehát

ZÖLD TERÜLETEKET ÉS TETŐKET AD, ELŐSEGÍTI A VÍZMEGTAKARÍTÁST ÉS AZ ÚJRAHASZNOSÍTÁST, MIKÖZBEN EGYÜTTMŰKÖDIK A TERMÉSZETTEL

A kínai stratégia szerint a kezdetektől résztvevő 16 városnak 2020-ra területük 20%-át kell ellátniuk szivacsfunkcióval, hogy egy heves vihar után a csapadék legalább 70%-át meg tudják őrizni. 2030-ra aztán már a területük 80%-a szivacsszerűen működik majd a terv alapján.

Pénzügyileg kicsit szívás

Csak 2017-ben az állam 12 milliárd dollárnyi támogatást szánt a szivacsvárosokra. Ez városonként annyit jelentett, hogy az állam kifizeti az átalakítások egyötödét, a többi az önkormányzatokat és a magántőkét terheli. A projekt tehát komoly befektetésigénnyel bír.

További problémát jelenthet, hogy a régi építésű házaknál nehéz az átalakítás, esetleges bővítés; sok városban nehéz helyet teremteni az új zöld tér számára.

A földrajzi adottságok eltérése miatt a kínai stratégia nem vehető át egy az egyben a többi ország számára, az viszont biztos, hogy Kína törekvése és a szivacsváros projektje példa minden országnak, ahol szintén a környezetet segítve akarnak védekezni a klímaváltozás okozta kihívások ellen.

Nemcsak Kína…

Nemcsak Kína városai vannak kiszolgáltatva a klímaváltozásnak természetesen. A tavaszi nagy esőzések és a nyári szárazságok világszerte problémát okoznak, épp ezért például Berlinben is a szivacsváros-formán gondolkodnak.

Itthon a WWF hívta fel rá a figyelmet, hogy a klímaváltozásnak és csapadéknak való kitettségre új megoldások kellenek.

A WWF szerint a vízelvezetéssel szemben a vízvisszatartás lenne itthon is az igazi megoldás, nemcsak egyes városokban, hanem országos szinten is. Bár Magyarországon a folyók közelében elég víz van, az ország így is vízhiánnyal küzd.

Ezt tetőzi, hogy a napsütéses órák (átlag 2000 óra/év felett) számához képest alacsony az évi csapadékmennyiség (500-750mm).

A WWF jelentése alapján

MAGYARORSZÁG VÍZVESZTŐ HELYZETBEN VAN, FOLYAMATOS A KISZÁRADÁS.

Ez nálunk is a természetes vízrendszerek átalakítására, az urbanizációra és az éghajlat megváltozására vezethető vissza. A WWF Magyarország éghajlatvédelmi szakértője, Kerpely Klára szavaiból egyből érezhető lesz a párhuzam Kína problémájával:

A néha túl sok (belvíz, árvíz), máskor kifejezetten kevés víz okozta problémákra a víz visszatartása jelentené a megoldást.

Mielőtt a folyókat szabályozták és a vizes élőhelyeket lecsapolták, a lehulló csapadék és a folyókon érkező víz a tavakban, lápokban, a növényzetben és a talajban tudott raktározódni, ami segített az éghajlati szélsőségek kiegyenlítésében is.

A globális problémára egyre több ország keres régi-új megoldásokat:

a természetes vízmegtartó megoldások Európa-szerte egyre elterjedtebbek, köszönhetően annak, hogy alkalmazásuk – ahogy a szivacsvárosok példája is mutatja – számos előnnyel jár a társadalom számára.

A Belügyminisztérium és a WWF Magyarország a problémára adott válaszként elindította a Life-Miccac projektet. Ennek lényege, hogy öt mintaterületen kis léptékben kialakított vízmegtartó megoldásokra állnak át.

(Részlet, – a teljes írás az alábbi linken olvasható)

Forrás: https://index.hu/techtud/2020/05/05/klimavaltozas_kina_szivacsvaros_europa_vizvisszatartas_vizelvezetes/

Egy hozzászólás to “Kínai szivacsvárosok”

  1. uniohid said

    “A Belügyminisztérium és a WWF Magyarország a problémára adott válaszként elindította a Life-Miccac projektet. Ennek lényege, hogy öt mintaterületen kis léptékben kialakított vízmegtartó megoldásokra állnak át.”

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.