Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Törvénybe foglaltak két újabb pofont a fővárosnak

Posted by Suggestor - 2020. május 20. szerda

Átvéve a napi.hu-ról
Domokos Erika
2020. május 19. kedd, 18:31

Nagyüzem volt ma a parlamentben. A Fidesz-KDNP-többségű országgyűlés felülírta a Városligetben a fővárosi önkormányzat által elrendelt építési tilalmat, és arról is döntött, hogy az állami ünnepségek szervezői ingyenesen használhatnak fővárosi közterületeket augusztus 20. környékén.

A képviselők 134 igen szavazattal, 56 nem ellenében és négy tartózkodás mellett fogadták el a kormány közigazgatási törvényt módosító csomagját – írta az MTI.

Az Országgyűlés döntésével ezzel többek közt felülírták a főváros által a Városligetben elrendelt építési tilalmat. A kormány indoklása szerint erre azért volt szükség, mert a Városligetben megvalósuló kulturális és városfejlesztési beruházások kiemelten közérdekű célból történnek.

Az ellenzéki többségű Fővárosi Közgyűlés idén februárban változtatási tilalmat rendelt el a Liget Budapest Projekt által érintett területre, az indoklás szerint azért, hogy a közparkot ne érjék “visszafordíthatatlan változtatások”. (Azaz ne folytatódhasson a főváros beleszólása nélkül a Városliget beépítése újabb épületekkel.)

Karácsony Gergely főpolgármester korábban többször nyilatkozta, hogy a főváros nem támogat olyan beruházást, amelynek az építése még nem kezdődött el, így az Új Nemzeti Galéria kivitelezését sem a liget közepén, de más fővárosi helyszínen támogatnák azt.

A törvényalkotási bizottság kezdeményezésére kedden azt is elfogadták, hogy az állami ünnepségek szervezői a jövőben ingyenesen használhatnak több állami, illetve önkormányzati tulajdonú fővárosi közterületet minden év augusztus 15-25. között.

Forrás: https://www.napi.hu/magyar_gazdasag/torvenybe-foglaltak-ket-ujabb-pofont-a-fovarosnak.706519.html

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.