Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A Főkert ezentúl költési időszakban nem végez gallyazást

Posted by Suggestor - 2020. május 22. péntek

Átvéve az index.hu-ról

hh

2020.05.20.

A közelmúltban a Madarak és Fák napja kapcsán felszínre került, hogy a Főkert a szükséges gallyazási munkákat néha a költési időszakban is végzi a kezelésében lévő területeken – számolt be Bardóczi Sándor, Budapest fő tájépítésze a Facebookján.

Szerda reggel viszont a Főkert vezérigazgatója arról tájékoztatta, hogy a gallyazási szemléletben változást kért a Főkert munkatársaitól a madarak és fészkek védelmében, tehát a jövőben március 15. és augusztus 15. között csak vészhelyzetben gallyaznak fákat.

A költési időszakban végzett gallyazási munkák a fészekrakó madarak szempontjából károsak. A növények szempontjából nem, mivel a vegetációs időben történő gallyazás a növényben védelmi mechanizmust indít el, sőt, a gallyazások általában famentő beavatkozások, ha nem a közúti űrszelvény biztosítása miatt, vagy a légvezetékek miatt történnek. A Főkert akkor nyúl ehhez a módszerhez, ha a sérült vagy beteg ág eltávolítása a cél, és a betegségek továbbterjedését vagy a fa kidőlését kívánja megakadályozni a statikai egyensúly fenntartásával.

Magyar Madártani Egyesület szakértőivel konzultálva az a megoldás született, hogy a Főkert ezentúl a költési időszakban csak vis maior esetekben gallyaz fákat, tehát ha veszélyhelyzetet kell megoldani, közúti űrszelvényt kell biztosítani vagy száraz ágat kell eltávolítani.

Budapest ezzel az intézkedéssel madárbarátabb hely lesz – ígérte Bardóczi. “Ez nem kerül pénzbe, csak szemléletet kell hozzá váltani. Ami a legnehezebb dolog a világon” – tette hozzá.

Bardóczi Sándor a cikk megjelenése után felhívta a figyelmünket, hogy ez az új protokoll a Főkert kezelésében lévő területekre igaz, ami nagyjából 300 ezer közterületi fa, nem érint viszont közel 700 ezer olyan közterületi fát, ahol nem a Főkert a kezelő, hanem a kerületi önkormányzatok vagy mondjuk a Magyar Állam egy cége.

Mint például a Városliget esetében, ahol a Városliget Zrt. hét éve a kezelő.

Forrás: https://index.hu/belfold/2020/05/20/a_fokert_ezentul_koltesi_idoszakban_nem_vegez_gallyazast/

Egy hozzászólás to “A Főkert ezentúl költési időszakban nem végez gallyazást”

  1. Gábor said

    Én remélem, hogy így is lesz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.