Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Biodiverzitás Stratégia egy környezetbarátabb mezőgazdasági termelésért – és magyarországi fogadtatása

Posted by Suggestor - 2020. június 1. hétfő

Átvéve a greenfo.hu-ról

2020. május 25.

Sarkadi Péter

Az éghajlatváltozás, a biológia sokféleség példátlan csökkenése és a pusztító világjárványok terjedése egyértelmű üzenet: itt az ideje, hogy a természettel megbicsaklott kapcsolatunkat megjavítsuk.

Az új EU-s elképzeléseket üdvözlik az ökológusok, szemben a magyar agrárminiszterrel.

Az Európai Bizottság május 20-án Brüsszelben bemutatta a környezetbarátabb mezőgazdasági termeléssel és a biológiai sokféleséggel, az úgynevezett biodiverzitással kapcsolatos elképzeléseit.

A Biodiverzitás Stratégia és a Termőföldtől az Asztalig Stratégia az EU természeti sokféleséggel és élelmiszer termeléssel kapcsolatos szakpolitikájának fő irányait határozzák meg a következő évtizedre, kiemelten a COVID-19 járvány utáni helyreállítási tervekben.

“Ezek a célkitűzések végre üdítően eltérnek a korábbi fellengzős, konkrétumokat nem igen tartalmazó nyilatkozatoktól és stratégiáktól” – mondta Báldi András, az Ökológiai Kutatóközpont korábbi főigazgatója – “ebben kötelező célok és feladatok vannak nevesítve, amelyek radikális lépéseket várnak el, és amelyek észrevehetően hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a jövő generációknak élhető környezetet tudjunk átadni.”

A biológiai sokféleség elengedhetetlen az élethez. A biodiverzitás és az ökoszisztémák élelmet, egészséget és gyógyszereket, nyersanyagokat, kikapcsolódást és jóllétet biztosítanak számunkra.

Tisztítják a levegőt és a vizeket, segítenek a klíma egyensúlyának fenntartásában, a hulladékot újra erőforrásokká alakítják, beporozzák és megtermékenyítik növényeinket és még sok egyéb szolgáltatást nyújtanak számunkra.

Ugyanakkor eddig soha nem látott mértékben veszítjük el a természetet a fenntarthatatlan emberi tevékenység következtében. A világ vadon élő fajainak populációi az elmúlt 40 évben 60 százalékkal estek vissza.

Egymillió fajt fenyeget a kihalás veszélye.

Egészséges környezet mellett egészséges élelmiszer is kell. Becslések szerint az EU-ban közel egymillió haláleset az egészségtelen táplálkozás következménye.

A két stratégia együtt radikális javaslatokat fogalmaz meg egy fenntartható EU érdekében, többek között:

— 30 százalékra növelni kell a szárazföldi és tengeri védett természeti területek kiterjedését, és ezek egyharmada fokozottan védett kell legyen.

— A növényvédőszerek használatát felére kell csökkenteni.

— A mezőgazdasági területek legalább 10 százalékát magas biodiverzitású tájelemmé kell visszaállítani.

— Kötelező az élőhely helyreállítási célok bevezetése a legfontosabb ökoszisztémák, például a lápok, vizes élőhelyek, erdők és a tengeri ökoszisztémák helyreállítása érdekében. Ezek az élőhelyek mind létfontosságúak a természeti sokféleség megőrzése, az éghajlatváltozás lassítása és az ahhoz való alkalmazkodás érdekében.

— A beporzók hanyatlásának visszafordítása.

— A mezőgazdasági területek legalább 25 százalékán biogazdálkodás folytatása.

— Legalább 25000 km-nyi szabad áramlású folyószakaszt helyre kell állítani

— Csökkenteni kell a biomassza energiatermelési célú égetését.

“Ami kifejezetten biztató, hogy például a biológiai sokféleség megőrzésére évi 20 milliárd eurót szánnak, illetve az átalakuláshoz szükséges kutatás és innováció céljára 10 milliárd euró áll rendelkezésre. A szükséges tudás előállításában mi magyarok is jelentős szerepet kívánunk játszani.” – teszi hozzá Báldi az Ökológiai Kutatóközpont közleményében.

Az európai mezőgazdaság halálos ítéletét jelentheti az Európai Bizottság környezetvédelmi terve – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek adott interjúban Nagy István, agrárminiszter.” Mindjárt gratulálok is neki, hiszen ezt egyidejűleg a ’környezetvédelmi tárca’ vezetőjeként mondta.

A mezőgazdaság halála a terjeszkedő környezetvédelem, a tragikus ökonyomulás?

Forrás: https://greenfo.hu/hir/biodiverzitas-strategia-egy-kornyezetbaratabb-mezogazdasagi-termelesert/

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: