Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Az óceánjárók korma felhőket képez, és csökkenti a felszínt elérő napsugárzást

Posted by Suggestor - 2020. június 12. péntek

Átvéve az index.hu-ról

NAK

2020.06.11.

Érdekes eredményre jutott a Washington Egyetem kutatócsoportja, aki azt vizsgálta, milyen hatással vannak az óceánjáró személy- és teherszállító hajók Földünk légkörére, különös tekintettel a klímaváltozásra: a tíz év adatait elemző kutatásuk szerint számottevő hűtőhatása van a tengeri hajózásnak, írja a NASA Earth Observatory.

Azt valószínűleg kevesen tudják, hogy a rendkívül környezetszennyező, jellemzően hatalmas dízel vagy gázüzemű motorokkal hajtott konténerhajók, nyersanyagot vagy éppen nyaralók ezreit szállító monstrumok a repülőgépekhez valamelyest hasonlatosan “csíkot húznak”, nagyjából hasonló elven képződnek mesterséges felhők a legforgalmasabb tengeri útvonalak mentén a légkör alacsonyabb rétegeiben.

A felhőképzés oka a hajók motorjai által kibocsátott koromszemcsékben keresendő. Ezek gócképzőként működve, megfelelő hőmérsékleti viszonyok és páratartalom mellett hozzájárulnak a levegőben lévő nedvesség kicsapódásához, azaz a felhőképződéshez. Műholdas felvételeken ez jól megfigyelhető. A kutatók feltételezése az volt, hogy valamilyen formában hozzájárulhatnak a helyi klíma változásához.

Évtizedes megfigyelésekre alapozva abból indultak ki, hogy az így képződött mesterséges felhőzet csökkenti a tengerek, óceánok felszínét elérő napfény mennyiségét.

Michael Diamond, a Washington Egyetem kutatója és kollégái most pontosan megmérték ezt a hatást.

A klimatológusok az Atlanti-óceán dél-keleti régiójában, az Európát Dél-Afrikával és Ázsiával összekötő forgalmas hajóútvonalak mentén vizsgálták a felhőzet változásának mintáit. Tíz évre visszamenőleg elemezték a műholdas adatokat és összevetették a hajóforgalom nélküli területi becslések értékeivel.

A kutatók megállapították, hogy a hajóforgalom növekedése nagyban növeli a tengeri útvonalak térségében a felhőcseppecskék számát, amik összességében négyzetméterenként 2 watt napenergiától fosztják meg a felszínt.

A kutatócsoport eredményei ezzel igazolták a korábbi számítógépes modellek alapján alkotott teóriát, ami szerint rövid távon számottevő hűtőhatása van a regionális éghajlatra a tengeri hajózásnak. Ez a hatás önmagában lehet, hogy nem jelentős, de globális szinten összegződve egész biztos, hogy befolyással van a bolygó klimatikus viszonyaira, közölte Hannah Director, a kutatásból született tanulmány társszerzője.

Mindez azonban nem jelenti azt, hogy áldásos hatású lenne a nagy hajóforgalom, sőt, ellenkezőleg. A hajók meghajtására leginkább használt nehézolajhoz köthető légszennyezés egyfelől súlyos egészségkárosító hatással bír, másfelől a szén-dioxid-kibocsátásuk is nagyon magas, ezzel pedig épp hogy a globális fölmelegedéshez járulnak hozzá.

Forrás: https://index.hu/techtud/2020/06/11/az_oceanjarok_fustje_csokkenti_a_legkori_melegedest/

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: