Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Felfoghatatlan összeget, 10 milliárd dollárt kell fizetnie a Bayernek a rákkeltőnek tartott glifozát nevű gyomirtó miatt

Posted by Suggestor - 2020. június 25. csütörtök

Átvéve a 444.hu-ról

Urfi Péter

2020. június 24., szerda 22:03

A Bayer szerdai bejelentése szerint egyezségre jutott mintegy 95 ezer olyan amerikai polgárral, akik kártérítést követeltek a Roundup nevű gyomirtó rákkeltő hatása miatt.

A német óriásvállalat 10 milliárd dollárnál is többet különített el a célra – azaz több mint 3 ezer milliárd forintot, ami már akkora összeg, hogy érdemes a teljes magyar költségvetéshez mérni, amelynek idei összkiadása a tervek szerint 21 ezer milliárd lesz.

A párját ritkítóan magas összegből 1,25 milliárd dollárt szánnak jövőbeli esetekre, ugyanis lehetnek még sokan, akiknek a szervezetében a gyomirtó hatására alakult ki non-Hodgkin limfóma. Az egyezség elképesztően bonyolult jogi művelet végén jött létre, hiszen a több tízezer áldozatot 25 nagy ügyvédi iroda képviselte. Elemzők szerint a koronavírus miatti ítélkezési szünet is közrejátszhatott abban, hogy a felek nem akartak a tárgyalásra várni.

Legalább 25 ezer olyan panaszos van azonban még, akik nem fogadták el az egyezséget, amelynek értelmében – a New York Times forrásai szerint – az egyes emberek olyan 5 és 250 ezer dollár közötti összegre számíthatnak.

A Bayer úgymond megörökölte a problémát, amennyiben a Roundup a rossz hírű Monsanto terméke volt, amely céget két éve vásárolta fel 63 milliárd dollárért. Pár hónappal később mondták ki először bíróságon, hogy a glifozátot tartalmazó gyomirtó rákkeltő.

A Monsanto ezt végig tagadta, és nem írta rá a termékre, hogy az milyen veszélyeket rejt magában. (New York Times)

Forrás: https://444.hu/2020/06/24/felfoghatatlan-osszeget-10-milliard-dollart-kell-fizetnie-a-bayernek-egy-rakkeltonek-tartott-gyomirto-miatt

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.