Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Koronavírus: a legújabb globális jóslat

Posted by Suggestor - 2020. július 5. vasárnap

Portfolio

2020. július 04. 19:34

Ez még távolról sem a koronavírus második hulláma, még mindig az elsőtől szenved a világ – írja vezető anyagában az Economist, amely a legújabb előrejelzést is ismerteti az MIT részéről.

Az Economist azzal kezdi a cikkét, hogy megdöbbentő, hogy a koronavírus terjedésének üteme hogyan gyorsult fel: február elsején a WHO napi 2100 esetről adott számot, június végén pedig már napi 190 ezer esetről tudunk. Vagyis mostanra 90 perc alatt regisztrálnak annyi esetet, mint február elején napi szinten.

Majd a hetilap cikke leszögezi:

jelenleg nem a világjárvány második hullámát látjuk, hanem még az első tombol.

A legutolsó adatok szerint 10 millió embert fertőzött meg a koronavírus, szinte minden országban a világon jelen van már. Néhány ország nagyobb sikerrel fékezte meg a terjedést, míg mások (Latin-Amerika, Dél-Ázsia) leginkább alulmaradtak ebben. Az Egyesült Államok esetében pedig fennáll a veszélye annak, hogy elveszíti az ország a koronavírus feletti uralmát.

A legrosszabb azonban csak most jön – írja a lap. Az MIT 84 országra kiterjedő vizsgálata ugyanis azt mutatta, hogy minden felderített esetre jut 12 felderítetlen koronavírusos-eset és miközben két koronavírussal összefüggő halálesetet regisztrálnak, addig egy harmadikat tévesen más okkal hozzák összefüggésbe.

MINDENFÉLE EGÉSZÉGÜGYI ÁTTÖRÉS NÉLKÜL 2021 TAVASZÁRA A TELJES REGISZTRÁLT ESETSZÁM ELÉRHETI A 200-600 MILLIÓ FŐT ÉS AZ ELŐREJELZÉS SZERINT 1,4-3,7 MILLIÓ HALOTT LEHET.

És még ezek után is a világ népességének 90%-a kiszolgáltatott lesz a fertőzésnek. De ez még magasabb lehet, ha a megszerzett immunitás nem bizonyul tartósnak.

Az epidemiológusok már értik, hogyan lehet megfékezni a Covid-19 járványt.

A járványt három lehetséges taktikával lehet feltartóztatni sikeresen a járványt:

az emberek szokásainak, magatartásának megváltoztatásával,

teszteléssel,

kontaktkutatással és izolációval

Ha ezek nem válnak be, akkor jöhet a lezárás, erőteljesebb korlátozások – írja a lap. Ha egy ország nem képes kiépíteni a tesztelési kapacitásait, akkor annál nagyobb eséllyel kényszerül más lépésekre: izolációra, lezárásokra.

Mindezek mellett alapvető, hogy az egészségügy jól működjön és ne legyen drága.

Az Economist szerint abból a szempontból is jobban áll a világ, hogy a kutatások előrehaladott állapotban járnak és a betegek kezelése is sikeresebb. Habár a világszintű oltás még messze van, az első kísérleti terápiák már elérhetőek.

Közben pedig a gazdaságok is alkalmazkodtak, igaz nem alacsony áron.

A JP Morgan elemzőinek becslése szerint 39 ország esetében összességében 10%-os GDP-zuhanás következett be az év első felében. Az emberek hozzászoktak az otthoni munkához, a globális ellátási láncok a hírek szerint rendben működnek, az ipari üzemek megtalálták a módját az újrainduláshoz (a dolgozók védelmét szem előtt tartva bevezettek biztonsági intézkedéseket) – foglalja össze a lap. Mindezek fényében az országok megkezdhetik az alkalmazkodási stratégiájukat, lazíthatnak a szabályokon fokozatosan és amennyiben beindul a járvány, újra a szigor útjára léphetnek.

A probléma azonban az, hogy oltóanyag hiányában a védőintézkedések sikeressége az emberek szabálykövetésén múlik. A kezdeti félelmek után az emberek egyre inkább ellenállók lehetnek a koronavírus-hírekre és figyelmeztetésekre. A maszk beváltotta a hozzá fűzött reményeket, sokan azonban visszautasítják a hordást.

KÖZBEN AZ ŐSZ KÖZELEDTÉVEL AZ EMBEREK EGYRE TÖBBEN GYŰLNEK ÖSSZE ZÁRT TÉRBEN, AMI HOZZÁJÁRULHAT A JÁRVÁNY TERJEDÉSÉHEZ – FIGYELMEZTET A LAP.

Forrás: https://www.portfolio.hu/gazdasag/20200704/koronavirus-megjott-a-legujabb-globalis-joslat-440006

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: