Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Itt van Brüsszel nem titkolt mesterterve: így alakítanák át a magyar vidéket

Posted by Suggestor - 2020. július 8. szerda

Átvéve a hellovidek.hu-ról

Jeki Gabriella

2020.07.07. 06:37

Nagyot profitálhat a vidék az Európai Unió tisztább és versenyképesebb Európát szolgáló, körforgásos gazdaságra vonatkozó új cselekvési tervéből.

A fenntartható termékek lesznek a figyelem fókuszában, amelyek új gazdasági lehetőségeket nyújtanak és vadonatúj fogyasztási kultúrát is teremtenek.

A körforgásos gazdaság ráadásul megerősítheti az EU ipari bázisát, és ösztönözheti a vállalkozásalapítást és a vállalkozói készséget a kis- és középvállalkozások számára.

A magánszemélyek így jó minőségű és biztonságos termékekhez juthatnak hozzá, amelyek hatékonyak és megfizethetőek.

A HelloVidék most a Régiók Európai Bizottságától kért információkat az új elképzelésekről és tervekről.

Idén március 11-én az Európai Bizottság az európai zöld megállapodáshoz kapcsolódóan elindította a körforgásos gazdaságra vonatkozó új cselekvési tervet, amely az öt évvel ezelőtt elfogadott stratégia alapelemeire épült.

Ennek célja az, hogy a körforgásos gazdaságot kiterjesszék „az előfutárokról” a fő gazdasági szereplőkre.

A körforgásos jelleg ugyanis nagymértékben hozzá tud járulni a klímasemlegesség 2050-ig történő megvalósításához, illetve a gazdasági növekedésnek az erőforrás-felhasználástól való elválasztásához.

A tisztább és versenyképesebb Európa megvalósítása érdekében a körforgásos gazdaságra vonatkozó új cselekvési terv célul tűzte ki a körforgásos szemléletű társadalom felé történő, átmenet felgyorsítását.

A fenntartható termékek új lehetőségeket nyújtanak majd, ennek nyomában megújul a fogyasztási kultúra, erősödik a gazdaság és a vállalkozásalapítási kedv. Emellett mindenki jó minőségű és biztonságos termékekhez juthat hozzá, amelyek hatékonyak és megfizethetőek

– tájékoztatta Régiók Európai Bizottsága e-mailben a HelloVidéket.

A körforgásos gazdaságra vonatkozó új cselekvési terv célja, hogy a fenntartható termékek használatát tegyék normává az Európai Unióban, megerősítsék a fogyasztók és a közbeszerzők pozícióját.

Hozzáteszik, hogy az EU belső piacán a stratégiai jelentőségű erőforrásokkal kapcsolatos kiegyensúlyozott megközelítésre van szükség annak megválaszolására, hogy e tekintetben milyen mértékben fogunk függeni az Európán kívüli országoktól. Az elsődleges cél tehát a saját körforgásos gazdaságunk kialakítása, aminek egyik kulcsfontosságú eleme a másodlagos nyersanyagok hatékony piacának létrehozása lesz.

Rövidítve, a teljes írás az alábbi linken olvasható.

Forrás: https://www.hellovidek.hu/gazdasag/2020/07/07/itt-van-brusszel-nem-titkolt-mesterterve-igy-alakitanak-at-a-magyar-videket

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: