Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A borászat és az olívatermelés nyírja ki a veszélyeztetett madarak élőhelyeit

Posted by Suggestor - 2020. július 23. csütörtök

Átvéve a greenfo.hu-ról

2020. július 14. Sarkadi Péter

Forrás: zöld HVG

A veszélyeztetett európai madarak élőhelyei a felére is csökkenhetnek az elkövetkezendő évtizedben amiatt, hogy a termelők a piaci nyomás miatt egye intenzívebben gazdálkodnak az olíva- és szőlőültetvényeken.

A kevésbé intenzív mezőgazdasági gyakorlatok következtében féltermészetes területek, úgynevezett agro-sztyeppék alakultak ki, amik korábban a túzokfélék, a fehérkarmú vércsék, a szalakóták és más madárfajok élőhelyeként is szolgáltak.

Az egyre intenzívebb gazdálkodás miatt azonban a következő tíz évben az élőhelyeik fele teljesen eltűnhet – figyelmeztetnek a kelet-angliai egyetem kutatói a tendenciára legújabb tanulmányukban.

A tudósok a Natura 2000 természetvédelmi területek hatékonyságát vizsgálták meg Nyugat-Európában. Ezeken a védett területeken létrehozott agro-sztyeppéken eredetileg kevésbé intenzíven gazdálkodtak, a termesztők azonban az elmúlt időszakban jövedelmezőbb növényeket kezdtek el termeszteni, aminek következtében a tájkép is jelentősen megváltozott.

A hagyományos olíva- és szőlőültetvényeken például gyakran fészkelnek túzokok, reznekek és pusztai tyúkok, azonban a modern ültetvényeken már annyira intenzíven folyik a gazdálkodás, hogy nem szolgálnak élőhelyként a madaraknak.

Az agro-sztyeppékre már most is gazdasági nyomás nehezedik: a terméshozam és a hatékonyság miatt 2050-re legalább 20 százalékkal visszaeshet a számuk a kutatók szerint és a védettség alatt álló területek ilyen földjeit is átalakíthatják az egyre nagyobb igény miatt a borra és az olívaolajra.

A kutatók így azt hangsúlyozták, hogy bár a Natura 2000 rendszer az európai természetvédelem egyik középpontja, azt nagyon fontos lenne megvizsgálni, hogy miért csökken a különböző állatfajok populációja ezeken a területeken, a védettség ellenére is-írta a zöld HVG.

Forrás: https://greenfo.hu/hir/a-boraszat-es-az-olivatermeles-nyirja-ki-a-veszelyeztetett-madarak-elohelyeit/

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: