Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Megmenekült a Hajógyári-sziget egyedi ártéri élővilága, a kormány annyira megsértődött ugyanis, hogy nem épít itt se gátat, se mást

Posted by Suggestor - 2020. július 31. péntek

Átvéve a 444.hu-ról

Szily László

2020. július 30., csütörtök 12:15

A csütörtöki kormányinfón jelentett be Gulyás Gergely kancelláriaminiszter, hogy a kormány teljesen letett a Hajógyári-szigeten tervezett árvízvédelmi gátépítésről, illetve nemcsak arról, hanem a szigetre tervezett más fejlesztésekről is és hozzá sem nyúlnak a helyszínhez.

Így gátakat sem építenek, vagyis nem kell kivágni az egyedi ártéri erdősáv jelentős részét és nem szűnik meg a fővárosban ritkaságnak számító természetes partszakasz sem.

A terv része volt, hogy a szigetet – ami teljes egészében hullámtér, amit a legnagyobb árvizek képesek csak elárasztani – árvíz-védelemmel látják el.

A projekttel szembeni tiltakozást, amire Gulyás is utalt, az váltotta ki, hogy több verzió közül a projektnek egy olyan változatát kezdték részletesen kidolgozni, ami nemcsak a megvédendő épületekkel teli déli csücsköt, hanem a teljes szigetet gáttal vette volna körül. Így azt az északi részt is, ahol elvileg nincs semmi megvédendő, hiszen nem lakik ott senki és épített intézmények sincsenek. A teljes sziget körbegátazása ellen azért szólaltak fel többen, mert az építkezés miatt ki kellett volna vágni a sziget egyedi értékét adó part menti erdő komoly részét, de ahol nem, a természetes partot ott is kőszórássá alakították volna át.

Az ötlet ellen tiltakozott az ellenzéki vezetésű Főváros és Óbuda önkormányzata is. De nemcsak ők. Ebben a cikkben mutattuk be, hogy Bús Balázs, a III. került korábbi, fideszes polgármestere szó szerint elszaboltálta a gátépítés előkészítő munkálatait, annyira ellenezte a több száz fa kivágásával járó tervezett természetátalakítást.

Gulyás mostani bejelentésének értelmében befejezik ugyan a gátrendszer tervezését, nem építik meg azt, de a többi tervezett épületet, így a kajak-kenu-központot sem. Amit máshol viszont meg akarnak valósítani. Gulyás lehetséges helyszínként a Velencei tavat említette.

Forrás: https://444.hu/2020/07/30/megmenekult-a-hajogyari-sziget-egyedi-arteri-elovilaga-a-kormany-annyira-megsertodott-ugyanis-hogy-nem-epit-itt-se-gatat-se-mast

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.