Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Újabb aggasztó jelét találták annak, hogy a covid tartós egészségkárosodást okozhat

Posted by Suggestor - 2020. július 31. péntek

Átvéve a 444.hu-ról

akiraly

2020. július 30., csütörtök 18:00

Egy német kutatásban száz, covidból már felépült beteg közül 76 szervezetében találtak olyan biomarkereket, amiket szívroham után szoktak kimutatni.

A nagy kérdés, hogy ez a szívkárosodás tartós, vagy átmeneti, ezt csak az idő döntheti el.

Mindenesetre rendkívül aggasztó, hogy erős, fiatal szervezeteket tesz annyira tönkre a betegség, hogy vannak, akik még hónapokkal a felépülésük után is levegőért kapkodnak némi lépcsőzés után.

Még azoknál is szívelváltozásokat okozhat a covid-betegség, akik amúgy nem szorultak kórházi kezelésre, derült ki egy friss német kutatásból.

Ebben száz felépült beteg szívét vizsgálták MRI készülékkel, hogy aztán az így kapott képeket összevessék száz hasonló korú, de nem fertőzött ember szívének a képével. Az eredmények alapján a száz felépült betegből, akiknek a kétharmada otthon lábadozott, nem szorult kórházi kezelésre, 78-nál mutatott elváltozást az MRI a kontrollcsoporthoz képest.

Puntmanék tanulmányával párhuzamosan egy másik kutatás is megjelent, ebben 39, a járvány kezdetén elhunyt, 85 éves átlagéletkorú beteg boncolási eredményeit közölték. Ezek alapján 24-ük szívében találtak nagy mennyiségben vírust.

Dirk Westerman, a kutatás vezetője szerint a kutatásuk alapján ennek hosszú távú hatásaira még nem lehet következtetni, de “más betegségekből már tudjuk, hogy nyilvánvalóan nem jó az ilyen mértékű gyulladás”.

A két, a az amerikai orvosszövetség kardiológiai szakfolyóiratában, a JAMA Cardiologyban hétfőn megjelent kutatás a Stat News értékelése szerint együtt már arra utal, hogy a covid-betegség szívelégtelenséget okozhat.

Ez a krónikus betegség idővel egyre inkább rontja a szív teljesítményét. Hogy a covid okozta szívelégtelenség átmeneti, vagy tartós, azt most még nem lehet megmondani, mivel maga a járvány is csak háromnegyed éve tart.

Így most a legfontosabb annak a vizsgálata, hogy a covid okozta szívkárosodások maradandók-e, vagyis a felépült betegek szívműködése tartósan és folyamatosan romlik-e, vagy idővel fokozatosan javulni fog, nyilatkozta a lapnak Matthew Tomey, a New York-i Icahn Orvosegyetem adjunktusa, aki maga nem vett részt a kutatásokban, független, külső szakértőként kérdezték.

Ezek a keringési és szívpanaszok is részei lehetnek azoknak a hosszan elnyúló tüneteknek, amelyekről egyre több adat gyűlik. Tomey maga is beszámolt, hogy a betegségen a járvány elején, márciusban és áprilisban átesett páciensei közül többen is ilyesmire panaszkodnak.

Van például 31 éves betege, aki korábban rendszeresen futott és gyúrt, most mégis arra panaszkodik, hogy már attól szívdobogása lesz, ha átszalad a zebrán, vagy fellépcsőzik a másodikra.

Egy másik, a kutatásoktól független kardiológus, a bostoni Marc Pfeffer szerint különösen az aggasztó, hogy a covid miatt fiatalok szívegészsége károsodhat tartósan. A szív idővel romlik, ami idős korban szívelégtelenséghez vezethet. A covid szerinte ezt a folyamatot gyorsíthatja fel.

Forrás: https://444.hu/2020/07/30/ujabb-aggaszto-jelet-talaltak-annak-hogy-a-covid-tartos-egeszsegkarosodast-okozhat

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: