Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Hiába durvultak be a thai városi majmok, a helyiek maguk között tartanák őket

Posted by Suggestor - 2020. augusztus 1. szombat

Átvéve a 444.hu-ról

Boros Juli

2020. július 31., péntek 20:48

A Bangkoktól úgy 150 kilométerre fekvő Lopburi ősi sziámi város, rengeteg látnivalóval. De semmi sem vonzza annyira oda a turistákat, mint a városban élő makákók. Megszokott látvány, hogy mindenféle majmok kódorognak, és a helyiektől és a látogatóktól kunyerálnak kaját.

Az állatok etetése a helyi lakosok számára teljesen magától értetődő, de ahogy teltek az évek, a makákók elszaporodtak, és egyre jobban elszemtelenedtek. A New York Times most arról ír, kezd teljesen kicsúszni az irányítás a helyiek kezéből, de hitük miatt fel sem merül, hogy gyérítsék az állományt.

A makákók annyira elszaporodtak, hogy számos üzlet kényszerült bezárni, mert már képtelenek voltak megvédeni portékájukat az egyre éhesebb és egyre erőszakosabb, mindent lazán lenyúló állatoktól, akik vevőiket is rendszeresen megijesztették. Az emberek számára már természetes, hogy az utcán nem hordják ékszereiket, és úgy általában nem hordanak magukkal semmi értékes dolgot, mert teljesen reális veszély, hogy a makákók megszabadítják tőlük őket.

Az árusok, akiknek szinte megszállják üzleteiket a majmok, kreatív megoldásokkal próbálnak védekezni: így például plüssállatokat raknak az árujuk elé, hogy a tigris- vagy krokodilforma tárgyak elijesszék a majmokat.

Ezek az állatok azonban roppant okosak, és néhány nap alatt rájönnek, hogy nincs félnivalójuk.

Az évek során a majmok végleg beköltöztek a városba, elhagyatott épületeket szálltak meg. Természetüknél fogva ezeket a helyeket elég szépen tönkreteszik viszonylag rövid idő alatt. Az utcán is komoly pusztítás végeznek, ha a rendőrök nem tartanák állandóan szem előtt őket, még több antennát tépnének le, de az autók ablaktörlőjét is előszeretettel tépik le.

Minden olyan tárgyat megpróbálnak megszerezni, amiről úgy vélik, élelem lehet, így egyetlen napszemüveg, színes zacskó sincs biztonságban tőlük.

Egy idős helyi asszony azt mondta a lapnak, hogy mindig is éltek majmok a városban, de az ő gyerekkorában sokkal kevesebben voltak, és máshogy is festettek. Azt mondta, nagyobbak voltak, erősebbek, és sokkal egészségesebb volt a szőrük. De akkoriban még nem leptek el mindent, főleg a szentélyben és környékükön, a romok között éltek.

A városi makákók valóban egyre rosszabbul festenek. Szőrük elvesztette fényét, kopár, sprőd, sok majom szinte teljesen megkopaszodik. Egy helyi szakértő szerint az egészségi állapotuk is sokkal rosszabb, mint vadon élő társaiknak. Ennek oka egész egyszerűen az, hogy rossz minőségű élelmiszert esznek, és abból is nagyon sokat. Régen elsősorban gyümölcsöt adtak nekik, de most megesznek bármit, amit találnak, a szemetet is. És egészen a járványig valamit mindig találtak.

A turisták elmaradása után nyilván megcsappant az ingyenkaja mennyisége is, amit a majmok nem nagyon tudtak hova tenni, és egyre mérgesebbek lettek. Gorombábban kezdtek el fellépni a helyiekkel és egymással szemben is. A helyzet súlyosságát már a helyi városvezetés is belátta, de bántani nem akarják a több mint 8 ezer fős majompopuláció egyetlen tagját sem.

Az állatok száma nagyon rövid idő, csupán három év alatt, robbanásszerűen megháromszorozódott, ezért a hatóságok belefogtak egy ivartalanítási programba, melynek során több száz majmot sterilizáltak, majd tetoválással jelölték meg őket.

Az, hogy a majmok egyre idegesítőbbek, nem jelenti azt, hogy a helyiek éhezni hagynák őket. Most ők próbálják pótolni azt, amit a turistáktól kaptak eddig, és etetik azokat az állatokat, amik most tényleg bajba kerültek. Egy helyi szállodás teljesen átengedte az állatoknak a legfelső emeletet, viszont a földszinten villanykerítéssel védi vendégeit a kolduló makákóktól. Bár ő maga is látja, mekkora kárt okoznak, természetes számára, hogy együtt kell élniük velük.

Sok helyi boltos is így vélekedik, egyikük azt mondta, „ők voltak itt előbb. Nekünk kell alkalmazkodnunk hozzájuk, nem nekik hozzánk”.

Egy másik pedig azt, megszokta már, hogy az utcán játszanak az állatok. „Ha mind eltűnnének, biztosan magányosabb lennék”.

(rövidítve, teljes egészében az alábbi linken olvasható)

Forrás: https://444.hu/2020/07/31/hiaba-durvultak-be-a-thai-varosi-majmok-a-helyiek-maguk-kozott-tartanak-oket

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: