Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Ők az igazi magyar klímaharcosok

Posted by Suggestor - 2020. augusztus 9. vasárnap

Átvéve a HelloVidék-ről

Steiner Petra

2020.08.08.

Ők az igazi magyar klímaharcosok: 200 ezer fát ültettek egyetlen év alatt

Békés megye szívében, Békéscsabán egyként dobban több ezer „klímaharcos” szíve, akik a természetet ért károk rehabilitálásával tesznek azért, hogy a jövő a most felnövekvő generációk számára is élhető és egészséges legyen. Mivel Földünk erdei az egyik legnagyobb fegyver az üvegházhatású gázok megkötésében, mi más eszköz lenne a kezükben, mint a faültetés?

Az egyesület megalapítása négy főhöz, Ulbert Zoltán egyesületi elnökhöz, Poliák Pál vadászmesterhez, dr. Duray Balázs tájgeográfushoz és Frankó Róbert erdőmérnökhöz köthető.

A Hatvanezer Fa Egyesület 2019. augusztus 31-ével alakult meg. Pár napon belül már csatlakoztak is hozzá a helyi szakemberek, néhány hét alatt több ezer civil is mellénk állt. Munkánk vezérfonala: az utóbbi években mindenki a saját bőrén tapasztalhatta meg a klímaváltozás katasztrofális hatásait. Ezen az úton jutottunk el ide.

Mindenki a természet szeretete miatt érkezett hozzánk: kertész, természetvédelmi mérnök, erdőmérnök, vadászmester, tájgeográfus, ács, élőhely specialista, és rengeteg olyan egyéb szakma képviselője, akik segítsége nélkül nehezen boldogulnánk, plusz a sok civil önkéntes alkotják a teamet. Az igazat megvallva, előtte alig ismertük egymást, de ez a csapatmunka igazi barátokká csiszolta a közösséget.

Az első programunk tavaly augusztusban volt: a helyi BioRitmus Fesztivál után elültettünk néhány fát.

Szűk egy év leforgása alatt majdnem 200 ezer elültetett fánál tartunk.

Békéscsaba történelmében nem példa nélküli egy ilyen összefogás.

A várost átszelő Élővíz-csatornát anno az egész város: gyerekek, nők, férfiak együtt ásták ki. Gépek nélkül.

Evangélikus nagytemplomunkat, mely Európa egyik legnagyobbja, közadakozásból építették fel őseink. A csavar, hogy kétszer is össze kellett gyűjteni, mert az első alkalommal a napóleoni háborúk elértéktelenítették a pénzt.

Nem tudjuk feladni. Megtanítottak őseink bennünket arra, hogy igazán csak magunkra számíthatunk.

Motiváló lehet az is, hogy Békés megye a legkevésbé erdősült megye az országban. És persze a helyiek: a nagyszerű magángazdák, civilek, idejüket és energiájukat nem kímélő önkéntesek, a vagyonukat is (pl. a földjüket) felajánló polgárok nélkül, a kicsi kis pénzekkel, vagy akár csak egy tálca sütivel minket támogató helyiek nélkül sehol nem tartanánk. Ez is Békéscsaba.

Az egyesületünk nevét adó hatvanezer fa ültetésén már túl vagyunk. Többszörösen.

Az Ancsin-erdő telepítéséhez háromszázezer makkot összegyűjteni nagyon szép, és egyben kemény vállalkozás volt. Kellett is hozzá több száz csabai és környékbeli önkéntes.

Ha az ezekből telepített, több mint 3 hektáros Ancsin-erdőbe, illetve a többi kisebb ligetbe kimegyünk, mindig eszembe jut, hogy minden makkért lehajolt egy békéscsabai ember.

Összesen 5 hektáron vetettünk, mindet az erdész szakértőnk utasítása szerint gondozzuk. Szintúgy a városban ültetett fáinkat, és az ezernél is több, erdőkből mentett csemetét. Mi nem csak faültetésben gondolkodunk.

A zöld folyosók, dűlők, élőhelyek ügyét legalább olyan fontosnak tartjuk, mint az erdősítést, városi fásítást. Az a sivárság, amit a nagyüzemi mezőgazdálkodás a dűlőkön maga után hagy, katasztrofális. Mi elindultunk egy 20 kilométeres szakaszon, még az elején tartunk, de idén ősszel a felét meg fogjuk csinálni.

Egy csodálatos, újonnan létesült vizes élőhelyen a természetes állapotok helyreállítása is a vállalásunk része. Ezt magunk között „Tüskevár projekt”-nek hívjuk. Ehhez egy – ismét helyi és ismét nagyszerű – gazda „adta nekünk” a bányagödreit, amit megvédenénk, és regenerálnánk a természet számára.

A legutóbbi vállalásunk – amely csak most lett publikus, de sok jó ember évtizedes, sőt, inkább évszázados munkája nélkül nem jöhetett volna létre – az „Öregerdő projekt”.

Az Alföldről az embereknek nem feltétlenül ősöreg tölgyesek, kőrisek, szilfák jutnak az eszükbe. Pedig ősi eleme volt ez régen a tájunknak, hol erdőssztyepp, hol akár nagyobb erdők formájában. Ezek a legősibb állományok sajnos már rég nincsenek meg, most igyekszünk a meglevők közül a legidősebbeket megvédeni, ott, ahol erre megfelelő az erdő állománya.

Vannak törvényeink, amelyek már régóta védik az erdőket. Ha egy terület erdővé vált, annak is kell maradnia a törvény szerint. De ez csak papír. Mi a tulajdonos családokkal akarunk komoly tradíciókat teremteni, hogy ahol közösségi erdő született, ne csak a törvény védje.

Ez az ő hozzájárulásuk a világ jobbá tételéhez, még ha csak nano méretekben is. Ők a legnagyobb biztosítékunk.

Forrás: https://www.hellovidek.hu/kert/2020/08/08/ok-az-igazi-magyar-klimaharcosok-200-ezer-fat-ultettek-egyetlen-ev-alatt

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: