Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Elkezdett szaporodni Magyarországon egy veszélyes szúnyogfaj – a tigrisszúnyog. A kutatók a lakosság segítségét kérik

Posted by Suggestor - 2020. augusztus 10. hétfő

Portfolio

2020. augusztus 9. 19.11

A lakosság segítségét kérik ökológuskutatók több megyében a tigrisszúnyogok szaporodásának feltérképezéséhez, hogy célzottan monitorozni tudják őket és szűrni vírusokra. Ezen információk alapján hozhatják meg az illetékesek a döntést a szúnyog-gyérítési programról.

A szubtrópusi ázsiai tigrisszúnyog szaporodásához a legmelegebb hónapok az optimálisak – írja az atv.hu az Ökológiai Kutatóközpont közleménye alapján. Az elmúlt hetekben a meleg idő és a csapadékos időjárás felgyorsította a lárvák fejlődését, így ideálisak voltak a szaporodásukhoz a körülmények.

Az ázsiai tigrisszúnyog azért különösen veszélyes a hazai szúnyogfajták között, mert különösen sok kórokozót terjeszthet.

A kutatók elsősorban a gyengén reprezentált megyékből, például Somogyból, Komárom-Esztergomból, Vasból, Nógrádból, Győr-Moson-Sopronból, Tolnából és Zalából várják a mintákat a lakosságtól. Így célzottan tudják monitorozni és vírusokra szűrni a szúnyogokat, ez alapján tudnak döntést hozni az adott területek gyérítési programjáról. Így elkerülhető, hogy az egész országot le kelljen permetezni egy környezetszennyező anyaggal.

Forrás: https://www.portfolio.hu/uzlet/20200809/elkezdett-szaporodni-magyarorszagon-a-veszelyes-szunyogfaj-a-kutatok-a-lakossag-segitseget-kerik-444228

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: