Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Tarra vágtak egy védett, száz éves erdőt Tiszaugnál

Posted by Suggestor - 2020. augusztus 13. csütörtök

Átvéve a 444.hu-ról

akiraly

2020. augusztus 11.

Ahol már januárban is volt egy hasonló tarvágás. Az akkor kiszabott 187,5 ezer forintos bírságnak a jelek szerint semmiféle visszatartó ereje nem volt.

Mondjuk miért is lenne, ha a WWF Magyarország szerint amúgy ennél egyetlen kivágott fekete nyárért többet adnak a piacon.

A WWF Magyarország szerint a januári vágás után augusztusban megint egy olyan területen történt fakitermelés, ahol a környezetvédelmi engedély szerint ez tilos. “Nem csupán az idős fák, de védett növények és állatok sokasága pusztulhatott el” – írták.

“Ártéri erdeink kiterjedése a folyószabályozások előtti korhoz képest egy százalékára csökkent.

A most elpusztított erdőrészlet 80-90 éves fekete nyárfáival az ilyen élőhelyek között is ritkaságnak számított. Döbbenetes látványt nyújtanak az egymásra halmozott, esetenként egy méter átmérőjű, kivágott farönkök” – mondta Gálhidy László, a WWF Magyarország erdővédelmi programvezetője.

“Láthatóan sem a környezetvédelmi engedély előírásai, sem a minimális összegű bírság nem képes megakadályozni a természetkárosítást. Természeti kincseink elherdálása azonban olyan, mintha Munkácsy-képeket árusítanánk ki anyagárban, tüzelőnek” – mondta Kajner Péter, a WWF Magyarország Tisza programjának szakértője.

A WWF Magyarország szerint az ártéri erdők védelmében teljesen át kéne dolgozni a magyar árvízvédelmi gyakorlatot, amely most alapvetően ártéri erdők kivágásával az árvizek gyorsabb levonulását akarja elérni.

Ehelyett szerintük olyan árvízi védekezésre van szükség, ami a vízparti élőhelyek megóvásával biztosít több teret a folyóknak a töltéseken belül és új, természetes élőhelyek kialakulását segíti a töltéseken kívül.

“A természetközeli módszerekkel nem utolsó ártéri erdeinket sodornánk veszélybe, hanem új élőhelyeket hozhatnánk létre. Gazdálkodhatnánk végre a vízzel, ahelyett, hogy igyekszünk minél hamarabb kivezetni az országból, hiszen ennek kárát nemcsak a természet, de a kiszáradó mezőgazdasági területek is megszenvedik” – mondta Kajner Péter.

Forrás: https://444.hu/2020/08/11/tarra-vagtak-egy-vedett-szaz-eves-erdot-tiszaugnal

Egy hozzászólás a “Tarra vágtak egy védett, száz éves erdőt Tiszaugnál”

  1. Tóth István said

    Ez nem szomorú, hanem felháborító és gyalázatos. És nem igaz, hogy a törvények, jogszabályok ezt nem büntethetik erősebben. De azt az illetékeseknek és a hatóságoknak is akarniuk kell. Ugyanúgy, ahogy az állatok bántalmazását és kínzását is üldözhetnék és büntethetnék. És azt sem teszik.
    Minek csinálnak törvényeket és jogszabályokat, ha utána úgysem veszik komolyan? Minek van rendőrség és ügyészség, ha nem teljesítik a kötelezettségeiket? Csak azért, hogy a külföld felé eljátszhassuk, hogy itt rendben vannak a dolgok? 😦

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: