Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Miért rosszabb a levegője számos településünknek a hírhedt pekingi szmognál?

Posted by Suggestor - 2020. augusztus 17. hétfő

A Független köszönti az új zöld portált, a thevip.hu,t, amelynek nagyon szerethető a hitvallása:

”Lapunk a világszerte és – hosszú küzdelem után – Magyarországon is egyre több ember által vallott értékrendet képviseli, ami a bolygónk megsegítésére irányul. Nevezzük ezt egyszerűen zöld értékrendnek, ami egyre inkább teret nyer a világpolitikában is.

Ezért is lett a nevünk Nagyon Fontos Bolygó. Azaz: Very Important Planet.

Köszönjük, ha velünk tartanak.”

Horváth Attila főszerkesztő

Íme az első írásaik egyike, melyre a greenfo.hu hívta fel a figyelmünket.

Átvéve a thevip.hu-ról

2020. augusztus 15.

Horváth Attila

Interjú a Levegő Munkacsoport elnökével

A Levegő Munkacsoport elnöke szerint műanyaggal tüzelni egyenlő az emberöléssel. Óriási gond, hogy a magyar lakosság egyharmada rendszeresen éget szemetet, az érintett hatóságokat viszont annyira legyengítették, hogy képtelenek kezelni a helyzetet. Lukács András lapunknak arról is beszélt, ha nem kezdjük el azonnal drasztikusan csökkenteni a gépjárművek számát, abba mind belepusztulunk.

Tényleg fellélegezhetett a bolygó a világszerte hónapokig tartó karantén miatt?

A karantén alatt az egész világon jelentősen javult a levegő minősége, mert visszaesett a termelés, továbbá lényegesen kevesebb gépjárművet használt az emberiség. Ilyen szempontból jól járt a bolygó.

Érdekesség, hogy hazánkban, ahogy az egész térségünkben, Lengyelországtól Bulgáriáig a karantén első néhány hetében jelentősen nőtt a légszennyezettség. Ez több okra vezethető vissza: még hideg volt, március elején havazott is, rengetegen maradtak otthon, akiknek így egész nap fűteniük kellett. Szélcsendes volt az idő, se oldalra, se felfelé nem távozott a szennyezett levegő. Március lévén pedig megkezdődtek a szokásos tavaszi kerti hulladékégetések.

Néhány hét elteltével aztán nálunk is tisztult a levegő. A világ egészét tekintve sajnos nem sokáig tartott a javulás. A gazdaság újraindulásával folytatódik minden ugyanúgy, mintha ez a három hónap nem is történt volna meg. Egyes városokban bevezettek bizonyos javító intézkedéseket, de alapvetően nem változott a helyzet.

Ezek szerint menthetetlen az emberiség?

Mindenkinek minden tőle telhetőt meg kell tennie, hogy megmentsük, mégpedig azonnal, a változtatás nem tűr halasztást. A legfontosabb, hogy összefogjunk, és nyomást gyakoroljunk a döntéshozókra. A helyzet súlyosságát jelzi többek között az, hogy miközben az 1997-ben elfogadott Kiotói jegyzőkönyv szerint az elkövetkező években öt százalékkal kellett volna csökkenteni a világ szén-dioxid kibocsátását, azóta 60 százalékkal nőtt.

Szóba hozta a szemétégetést és a fűtést. Ezek szerint ilyen sokan melegítenek még szeméttel, műanyaggal Magyarországon?

A lakosság egyharmada éget rendszeresen hulladékot, sokan bármit bedobnak a kályhába: olajos rongyot, műanyagot, bálás ruhát, gumicsizmát és még sorolhatnám. Ezek füstje halálos mérgeket tartalmaz. Az ilyen cselekedetnek ugyanolyan elbírálás alá kellene esniük, mintha késsel szúrnának le valakit.

Fűtési időszakban sok vidéki településünkön rosszabb a levegő, mint a budapesti Múzeum körúton. Számos helyen mértünk egészen elkeserítő adatokat, még Budapest-környéki településeken is. Két évvel ezelőtt egy világhírű levegőminőség-szakértővel, Axel Friedrichhel Borsod megyében jártunk, több településen vizsgálódtunk a fűtési időszakban. Maga is megdöbbent az adatokon, mert azt állapította meg a méréseivel, hogy falvainkban, kisvárosainkban gyakran lényegesen rosszabb a levegő, mint Pekingben.

Nemcsak a szemét a gond. Sokan fűtenek fával, ami önmagában is probléma, mert komoly szennyezést okoz, bár a műanyagnál jóval kevesebbet.

Ráadásul gyakran vizesen használják, pedig két évig szárítani kellene, hogy megfelelő legyen a fűtőértéke. Ha kivágják, és azonnal rádobják a tűzre, akár kétszer annyit is el kell használni belőle, mintha előtte kiszárítanák.

A másik nagy probléma a lignit. Évente mintegy 400 ezer tonnát adnak el a magyar lakosságnak, míg Nyugat-Európában tulajdonképpen nullát, ott csak erőművekben égetik el. Használatakor az egészségre rendkívül káros ként, arzént és sok más mérget is a levegőbe eresztenek. Bár lignit 95 százalékát a Mátrai Erőműben égetik el, és „csak” öt százalékát a háztartásokban, az utóbbi hússzor annyi szennyezést okoz, mint az előbbi. Az erőműben ugyanis korszerű technológia, szűrőberendezés működik.

A kormánynak felvilágosító kampányokat kellene folytatnia. Létezik ilyen egyébként, évi 30 millió forintot adnak rá. Más „tájékoztató” jellegű kampányokra akár 6-7 milliárd forintot is fordítanak, így ez az alacsony összeg még inkább nevetségesnek tűnik. Rendszeresen kellene tájékoztatni a lakosságot, az nem elég, ha egyszer-egyszer lemegy egy hirdetés a tévében.

Jelentősen meg kellene erősíteni a hatóságokat. Az illegális égetésekkel a felelős hatóságnál, a járási hivataloknál általában egy ügyintéző foglalkozik számos egyéb feladata mellett. A tettenérés szinte elképzelhetetlen, mert az emberek az esetek nagy részében este fűtenek be, olyankor pedig már lejár a hivatalnokok munkaideje. Emiatt is ezerből egyszer kapják el azt, aki hulladékkal tüzel.

Néha a szomszédok, a környéken élők próbálják meg jobb belátásra bírni a szemetet égetőket. Általában nem járnak sikerrel, de voltak olyan esetek is, amikor célt ért a lakossági összefogás. A rászorulóknak pedig fűtési támogatást kell adni. Ez még mindig sokkal kevesebbe kerülne, mint amekkora kárt okoz a szennyezett levegő.

Az interjú további részeit az alábbi linken olvashatja:

Forrás: https://thevip.hu/2020/08/14/szamos-hazai-telepulesen-lenyegesen-rosszabb-a-levego-a-pekinginel/

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: