Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Ilyen még sosem volt Amerikában: gazdagadót vezethetnek be Kaliforniában

Posted by Suggestor - 2020. augusztus 26. szerda

Átvéve a portfolio.hu-ról

Meg akarják adóztatni Kaliforniában a 30 millió dollár fölötti háztartási vagyonnal rendelkezőket. Az erre vonatkozó törvényjavaslatot egy demokrata képviselőkből álló csoport nyújtotta be az állam aló- és felsőházába – írja a MarketWatch.

Az Egyesült Államokban a vagyonadó egy viszonylag új keletű dolog: először a mainstream politikában a 2016-os választási kampány során merült fel, Bernie Sanders, majd később, 2020-ban Elizabeth Warren kampányában.

A törvényjavaslat szerint évi 0,4%-os vagyonadót kellene fizetnie minden 30 millió dollár fölötti vagyonnal rendelkező háztartásnak, ebbe minden tulajdon, legyen szó ingóságokról, pénzeszközökről vagy ingatlanokról, bele fog tartozni.

Az még nem világos, hogy a politikusok hogyan állapítanák meg, hogy egy háztartásban például a bútorok mennyit érnek vagy hogy egy nem tőzsdén jegyzett cégben való tulajdonrésznek mennyi a pontos értéke.

A demokrata politikusok még arra is felkészültek, hogy a gazdagok elhagynák az adó miatt az államot: kiköltözés után még annyi évig kell fizetniük az állampolgároknak Kaliforniába vagyonadót, amennyi évet az államban éltek. Annyi „rugalmasságot” mutatna az állam a javaslat szerint, hogy 10 évben maximálták az adófizetési kötelezettséget, maga az adóteher pedig 10%-kal csökken minden évben.

A kaliforniai törvényhozásban egyébként jelentős többsége van a demokratáknak, így könnyen lehet, hogy a javaslatot elfogadják.

Forrás: https://www.portfolio.hu/gazdasag/20200825/ilyen-meg-sosem-volt-amerikaban-gazdagadot-vezethetnek-be-kaliforniaban-445978

2 hozzászólás a “Ilyen még sosem volt Amerikában: gazdagadót vezethetnek be Kaliforniában”

  1. uniohid said

    jav.: ‘ állam aló- ‘

  2. Tóth István said

    Szerintem ez csak politikai játék, az ottani választási kampány előszele. Nem hiszem, hogy ezt a javaslatot valaha is elfogadják és bevezetik.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: