Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Még egy kapavágás sem történt, de már háromszor annyiba kerül az új Nemzeti Galéria, mint eredetileg tervezték

Posted by Suggestor - 2020. augusztus 31. hétfő

Átvéve a 444. hu-ról

Neuberger Eszter

2020. augusztus 29.

A kezdeti 26 milliárd forintról már 72 milliárdra drágultak a Városligetbe tervezett új Nemzeti Galéria tervezési és kivitelezési költségei – írja a G7, egy friss szerződésmódosítás részleteit ismertetve.

A galéria épületére még 2017-ben különített el 26 milliárd forintot az állami tulajdonú Városliget Zrt., ami már a tervezés során felkúszott 48 milliárd forintra.

Ami igazán ironikus: mindez úgy történik, hogy az új Nemzeti Galéria megépítésére még csak szerződés sem született.

A kormány ugyanis, miután a főváros jelezte, hogy a zöld felületek további csökkenése miatt nem támogatják több új épület felhúzását a Városligetben, felfüggesztette a múzeum építését.

Baán László, a Liget projektért felelős miniszteri biztos azonban jelezte: a kormány nem tett le a tervéről, mindössze egyelőre önkorlátozást vállalt a jelenlegi politikai helyzetben. Szerinte hosszú távon szükség van új galériára, és az a Liget Projekt projektnek is kulcskérdése, ha ugyanis nem épül meg, akkor a beruházás „nemzetközi láthatósága a radar alatt marad”.

És ha már a Liget projekt egészéről van szó: a Nemzeti Galéria építési költségeinek mostani újabb drágulásával tovább emelkedik a projekt összköltsége is.

A fővárosi Városliget fejlesztésére a kormány 2015-ben 157 milliárd forintot szánt, és 2019-re tervezték azt befejezni az erről szóló kormányrendelet szerint, de már 2017-ben látszott, hogy ezt nem sikerül tartani: akkor a teljes költséget 230 milliárdra becsülték, és még ki sem írták az összes épület közbeszerzési eljárását. Tavaly év végén a leszerződött összegek is már 150 milliárd forintnál jártak, ami rögtön 222-re ugrik a Nemzeti Galéria tervezett költségeivel – összegez a portál.

Forrás: https://444.hu/2020/08/29/meg-egy-kapavagas-sem-tortent-de-mar-haromszor-annyiba-kerul-az-uj-nemzeti-galeria-mint-eredetileg-terveztek

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: