Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Az újrahasznosítás, mint mítosz

Posted by Suggestor - 2020. szeptember 15. kedd

Átvéve a greenfo.hu-ról

Vélemény

Weiler Vilmos

2020. szeptember 11.

Az újrahasznosítással kapcsolatos elképzeléseink nagyrészt naiv álmok. Olyan képek, amiket pontosan a nagyvállalatok marketingkampányainak köszönhetően hittünk el.

Az igazság az újrahasznosítással kapcsolatban valójában az, hogy:

 • a hulladékként kidobott anyagok nagy része egyáltalán nem újrahasznosítható
 •  azok az eldobott tárgyak, amik többfajta anyagból vannak, általában nem újrahasznosíthatóak vagy csak nagy energiával / emberi szétszereléssel
 • a szelektíven gyűjtött anyagok begyűjtése, elszállítása, szétválogatása, megtisztítása majd új alapanyaggá olvasztása sokszor több energia és károsanyag-kibocsátás, mint új alapanyag felhasználása
 • még az újrahasznosított anyagok nagy részéből sem lehet megint az eredeti fogyasztási javakat előállítani, csak valami kevésbé értékes mellékterméket.

Arról, hogy pontosan melyik anyagokat milyen energiaigénnyel és milyen hatékonysággal lehet újrahasznosítani, számtalan tanulmány jelent meg. Ezek a tanulmányok kimutatják azt, hogy az újrahasznosítással ugyan lehet csökkenteni az újonnan felhasznált nyersanyagok mennyiségét, de közel sem lehet kiváltani sem azt, sem pedig a szeméttermelést.

Bár az Egyesült Államok ebben a témában sem a legélenjáróbb állam, az ő példájuk talán jól mutatja, mennyire sikeres az újrahasznosítás: a US Environmental Protection Agency adatai szerint a kilencvenes évek óta ugyan egyre több hulladékot hasznosítanak újra, a földbe elásott hulladék mennyisége azonban csak elhanyagolhatóan csökkent (17 év alatt 4%-kal).

És mi történik az újrahasznosításban egyébként kétségkívül világbajnok Németországban a szelektíven gyűjtött hulladékkal? A német szövetségi környezetvédelmi hivatal (Umweltbundesamt) adatai szerint a műanyaghulladék 60%-a válogatás után a szemétégetőkbe kerül. A többi 40% egy részét külföldre (például Malajziába) exportálják, s még a maradéknak a szennyezett része is újabb válogatás után elégetésre kerül.

Végül csak a kiválogatott műanyaghulladék 17%-ából készül megint műanyag, aminek nagy része ráadásul alacsonyabb értékű és felhasználhatóságú, mint az eredeti volt. A háztartások által szelektíven gyűjtött és kidobott csomagolóanyagoknak pedig szinte elhanyagolható részét tudják újrahasznosítani.

Minél mélyebbre ásunk az újrahasznosítás hatékonyságával és működésével foglalkozó tanulmányokban, annál sötétebb kép fog elénk tárulni. A számok ugyanis azt mutatják, hogy az újrahasznosítás, bármennyire is jól hangzik, borzalmasan rossz hatásfokkal működik, a szelektív hulladékgyűjtés lényege pedig a legtöbbször csak az, hogy éghetőség szempontjából csoportosítva kerüljön elszállításra a szemét.

Ki a felelős a bolygó tönkretételéért?

Egyáltalán nem véletlen, hogy az újrahasznosítás elképzelésével éppen azok a nagyvállalatok kampányolnak leghangosabban, akik a szemetet megtermelik.

Azzal, hogy a diskurzust a szeméttermelésről annak gyűjtésére és újrahasznosítására helyezzük át, a felelősséget is a gyártók helyett a vásárlókra helyezzük, anélkül, hogy feltennénk a kérdést: vajon van-e választásuk a fogyasztóknak a normális dolgozói életvitel mellett a megvásárolt szemét mennyiségével kapcsolatban?

(rövidítve)

Forrás: https://greenfo.hu/hir/az-ujrahasznositas-hazugsaga/

Hírdetés

Egy hozzászólás a “Az újrahasznosítás, mint mítosz”

 1. Gábor said

  Nagyon fájdalmas volt ezt a cikket olvasni. Azt tudtam, hogy az újrahasznosítás sosem tökéletes, de azt nem sejtettem, hogy alig létezik.

  Az egyetlen lehetőség ezek után a minél kevesebb szemét termelése a mindennapi életünkkel. Erre már régóta vannak, akik példát mutatnak, jó eredménnyel. Néhány közülük:

  https://zero-hulladek.blogspot.com/ – egy magyar család, akik megpróbálnak minél kevesebb hulladékot termelni. És hogy nekik mi nem sikerül egyelőre és miért: https://zero-hulladek.blogspot.com/2020/04/6-dolog-amivel-elbuktam-egyelore.html

  és egy webáruház, ami sok mindenben segíthet: https://hulladekmentes.hu/

  Az első lépéseknek mindenképpen azoknak kell lennie, hogy:
  – nem vágyunk fölösleges dolgokra (ez eléggé Zen Buddhista hangzású 🙂 és nagyon igaz )
  – mi magunk készítjük el, amire szükségünk van;
  – más dolgokat közeli termelőtől vagy boltban szerzünk be;
  – …

  És ami sokszor sajnos csak érintőlegesen kerül szóba a környezetvédelemről és az újrahasznosításról szólva, az az újrahasználat. Ez azt jelenti, hogy ha nem muszáj, ne vegyünk új ruhákat, új műszaki cikkeket, új autót, új bútorokat, hanem keressünk használtat. Ez a legtöbb téren már napi gyakorlat, de azért például a műszaki cikkeknél – számítógépeknél, tévéknél, mosógépnél stb. – még ritkábban merül fel.

  Igen, ez egy nagyon hosszú út és kevés időnk van rá.
  Nem, nincs más lehetőség.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: