Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Kalifornia 15 éven belül megszabadul a kipufogó-füsttől

Posted by Suggestor - 2020. szeptember 25. péntek

Átvéve a vg.hu-ról

2020. 09. 24. 09:09

MTI

Kaliforniában 2035-ig megszüntetik a benzinnel működő, a dízel, valamint a hibrid gépjárművek forgalmazását – jelentette be Gavin Newsom, az Egyesült Államok nyugati parti államának kormányzója, aki szerdán rendeletet is aláírt erről.

Szerdai sajtókonferenciáján Newsom „bátor lépésnek” minősítette saját döntését, hangsúlyozva, hogy „ez a leghatásosabb lépés, amelyet államunk megtehet a klímaváltozás elleni küzdelemben”.

A demokrata párti kormányzó kiemelte: évtizedeken keresztül lehetővé tették, hogy a gépjárművek szennyezzék a levegőt.

Megérdemeljük azokat az autókat, amelyek nem okoznak asztmát a gyermekeknek. A mi autóinknak nem szabad tovább rontaniuk a tűzvészeken és ezzel elősegíteniük, hogy még több, füsttel telitett napunk legyen.

Newsom kijelentette: 15 év múlva minden autó, amelyet Kaliforniában forgalmaznak, „mentes lesz a károsanyag-kibocsátástól”.

A kormányzói rendelet mindazonáltal nem tiltja be a jelenleg forgalomban lévő „hagyományos” autókat, ám megtiltja ezek eladását, illetve vásárlását a használtautó-piacon. Elemzők megjegyzik: a kormányzói rendeletet a washingtoni szövetségi kormány bíróság elé viheti.

Forrás: https://www.vg.hu/kozelet/kornyezetvedelem/kalifornia-15-even-belul-megszabadul-a-kipufogofusttol-3093698

Hírdetés

Egy hozzászólás a “Kalifornia 15 éven belül megszabadul a kipufogó-füsttől”

 1. Gábor said

  “Newsom kijelentette: 15 év múlva minden autó, amelyet Kaliforniában forgalmaznak, „mentes lesz a károsanyag-kibocsátástól”.”

  Egyrészt 15 év az nagyon hosszú idő, addig még lesz több másik kormányzó is – ha a következő választásoknál ez a kampány nem válik be, akkor majd győz az ellenkezője.
  Másrészt az, hogy a meglévő autókat megtarthatják és tovább használhatják még legalább 10 évet ad a hagyományos autók többségének – ott sem vesz mindenki 2-3 évente új autót, sőt.
  Harmadrészt, ha már Kaliforniában nem lehet ilyen autókat kapni, még akkor is elég lesz az államhatáron átmenni. Most is sokan járnak az 50-es, 60-as, 70-es évek legendás autóival, ez a kör fog kibővülni az “ez még valódi, dübörgő vadállat volt” kocsikkal.

  Attól tartok, 2050 előtt nem lesz látható hatása ennek a törvénynek. De az is valami, hogy választási kampánytémaként már ez is előkerülhet.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: