Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Vészes ütemben süllyed az Alföld

Posted by Suggestor - 2020. szeptember 27. vasárnap

Infostart / InfoRádió

Tatár Tímea

2020. szeptember 26. 19:57

Elsősorban az artézi vizek, a kőolaj és a gázkészletek kitermelése miatt évente 2–5 millimétert süllyednek az Alföld nagyvárosai – állapította meg tanulmányában Timár Gábor geofizikus.

Az ELTE Természettudományi Tanszékének egyetemi tanára szerint a változás üteme az utóbbi években a tízszeresére emelkedett, Debrecen környékén például már az 5 millimétert is eléri. Hosszú távon rekordárvizekkel, belvízzel és súlyosbodó vízhiánnyal kell számolni.

Ráadásul hosszú távon az az árvízvédelmi stratégia, miszerint szűk gátak között tartjuk a folyót, de minél előbb szabadulnánk a többlet víztől, megvonja az Alföldet attól a víztartaléktól, ami korábban ellátta, ezért ha nem öntözzük, márpedig erre egyre kevésbé van pénz, akkor ki fog száradni, és nagyon nehezen lesznek fenntarthatóak a szántóföldi kultúrák

– intett óva az ELTE tanszékvezetője, összegezve tehát, hogy az Alföld fölgyorsult süllyedéséért az ivóvíz- és a szénhidrogén-kitermelés, míg a kiszáradásáért valamilyen szinten a klímaváltozás a felelős.

A házak, a lakóépületek szerkezete szempontjából azonban szó nincs közvetlen veszélyről, miután a városok, illetve régiók nagyjából egyenletes ütemben süllyednek.

A szántóföldeken ugyanakkor hatalmas kiterjedésű belvizekkel lehet majd számolni a jövőben, több négyzetkilométeresekkel, értett egyet a szakember. Timár Gábor szerint ezért – emberöltőnyi távon – azt kell átgondolni, hogy a Tiszai gátrendszert nem lehetne-e a folyótól távolabb vinni, egy nagyjából 5–6 kilométer széles hullámteret adva.

A probléma ezzel az – folytatta –, hogy a folyónak így visszaadandó területek egy része már be lett építve, illetve a leggyorsabban süllyedő részeken vagy a belvízelvezető-csatornák rendszerét kell fölfejleszteni, vagy tervezetten és szabályozottan kiengedni a többletvizet, ami az Alföld kiszáradásán nagyon sokat segítene.

Pillanatnyilag úgy tűnik, hogy az alföldi süllyedés centrumai a nagyobb városok, így Debrecen, Szolnok, Békéscsaba és Szeged, tehát ezeken a helyeken kell szembesülni azzal elsősorban, hogy környékükön a belvíz nagyobb fenyegetést jelent, valamint, hogy a szomszédságukban elfolyó folyóknak az árlevezető kapacitása kis mértékben csökken – fogalmazott Timár Gábor.

(rövidítve)

Forrás: https://infostart.hu/tudomany/2020/09/26/kevesen-gondolnak-milyen-veszes-utemben-sullyed-az-alfold

Egy hozzászólás a “Vészes ütemben süllyed az Alföld”

  1. Tóth István said

    😦 😦 😦

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.