Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Megszavazta a Városliget beépítésének megakadályozását a Fővárosi Közgyűlés

Posted by Suggestor - 2020. október 1. csütörtök

Átvéve a 444.hu-ról

Neuberger Eszter

2020. 09. 30. 19:30

 

A Fővárosi Közgyűlésben ülő képviselők 68 százaléka megszavazta szerdán a Városligeti Építési Szabályzat (VÉSZ) módosítását:

a Liget Projekt részeként megépíteni tervezett, de még nem kivitelezett Nemzeti Galéria, Városligeti Színház és az Innováció Háza kijelölt helyszínei mostantól nem minősülnek építési területnek.

A szabályzat módosítását végül a közgyűlés mai, szerdai ülésére tűzték napirendre, a kormány azonban az utolsó pillanatban zárójelbe tette a főváros tervezett lépését:

a kormány kedd este kiadott rendeletében, felülírva a VÉSZ bármilyen tiltását, kimondta, hogy a három beruházásra kijelölt helyen „épület és építmény létesíthető” a rendeletben megjelölt beépítési szabályok betartása mellett.

A beépítési szabályok közé tartozik, hogy az épületek nem lehetnek 40 méternél magasabbak, de nem kell egyiken sem zöldtetőt kialakítani, viszont kizárólag közel nulla energiaigényű létesítmények lehetnek.

A Fővárosi Közgyűlés ennek ellenére szavazta meg a szerdai ülésen a Városliget további beépítését megakadályozó szabályzat-módosítást.

Hiába figyelmeztetett Láng Zsolt, a Fidesz fővárosi frakcióvezetője, hogy ez, a kedden megjelent kormányrendelet után, „felsőbb jogszabállyal ütközik”.

Láng szerint a kormány továbbra sem szegte meg az ígéretét, miszerint addig nem kezd az említett épületek építésébe, amíg a főváros ennek zöld utat nem ad.

„Az történt, hogy a kormány kifejezte: szeretne tárgyalni a fővárossal” a három épület kérdésében, akár a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa következő ülésén, a főpolgármester azonban mindezt „negligálja” azzal, hogy „erőből átnyomja” az építési szabályzat módosítását.

Karácsony Gergely erre azt válaszolta: „A kormánnyal való egyeztetés több körben megtörtént már, világosan elmondtam, mi a fővárosi közgyűlés többségének, és így a választók többségének a véleménye.”

Amikor ezeken a fórumokon világossá vált, hogy „kompromisszumra nincs lehetőség”, mert a kormány a kérdésben az ellenezőjét akarja, mint a főváros, „én már akkor tájékoztattam őket, hogy a Liget Projekt folytatásának megakadályozásához élni fogok a rendelkezésre álló jogi eszközökkel” – mondta Karácsony, aki szerint ezért „nem lehetett meglepetés” az építési szabályzat mostani módosítása sem.

A keddi szavazást megelőzően ugyan a Civil Összefogás Fórum (CÖF) toborozta híveit arra, hogy menjenek el a szerdai ülésre és védjék meg a Liget Projektet, de a közgyűlésről tudósító hvg.hu szerint a hallgatóság körében nem igazán lehetett őket észrevenni. Annál inkább a transzparensekkel és zöld pólóban megjelenő ligetvédőket, akik alkalmanként élénk tapssal, illetve különböző bekiabálásokkal kommentálták a közgyűlési munkát.

Forrás: https://444.hu/2020/09/30/megszavazta-a-varosliget-beepitesenek-megakadalyozasat-a-fovarosi-kozgyules

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: