Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Ingyenes sajtótermékek osztogatásának természetbeni a díja: négy oldal a fővárosi közérdekű információk számára

Posted by Suggestor - 2020. október 3. szombat

A Fővárosi Közgyűlés szerdán szavazott meg egy olyan javaslatot, amely szerint ingyenes sajtótermék közterületen való osztásához, illetve kihelyezéséhez csak akkor adható közterület-használati engedély, ha az érintett sajtótermék kiadója vállalja, hogy ingyenesen négy oldalt biztosít a Fővárosi Önkormányzat számára.

A budapesti gazdasági mentőcsomag kiegészítéseként elfogadott dokumentumban indoklásként azt írták, a javaslat annak biztosítására irányul, hogy a fővárosi közterületeken ingyenesen osztott sajtótermékekben a kereskedelmi célú reklámok mellett közérdekű információk is megjelenjenek.

A rendeletet Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes, a DK frakcióvezetője és Horváth Csaba, az MSZP frakcióvezetője kezdeményezte.

A Magyar Nemzetnek reagáló Fidesz-KDNP frakció szerint az átment javaslat „nélkülözi a minimális demokratikus jogokat”, és az ellenzék „pártpropagandáját” szolgálja.

A KORMÁNYPÁRTOK SZERINT DEMOKRÁCIÁBAN EGY ILYEN JAVASLATOT NEM SZABAD MEGSZAVAZNI.

A Magyar Nemzet egyébként hozzátette, hogy az új rendelet leginkább a Mediaworks által újraindított Metropolt érinti.

Az MTI összefoglalójában azt írta: az elfogadott dokumentum egyik előterjesztője, Horváth Csaba a kormánypárti kritikákra válaszolva azt mondta, a szóban forgó javaslat a közterület-használati díj „természetben történő” megtérítését teszi lehetővé.

A Pesti Hírlapra ugyanúgy vonatkozik, mint a Metropolra

Az Index megkereste Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettest, aki írásban válaszolt a kérdéseinkre. A Horváth Csabával közösen benyújtott, majd elfogadott javaslatuk céljáról közölte, azt szeretnék, hogy a Budapest közterületein ingyenesen osztott sajtótermékekben bizonyosan megjelenjenek közérdekű információk, ne csak kereskedelmi célú tartalmak. Gy. Németh Erzsébet szerint ezzel nem térnek el a korábbi városvezetési gyakorlattól.

A Főváros lemond a bevételéről, cserébe viszont azt a kikötést teszi, hogy közérdekű tájékoztatást vállaljon meghatározott terjedelemben az adott orgánum. Ezt hívják barternek

– érvelt a főpolgármester-helyettes.

Azzal kapcsolatban, hogy miért pont négy oldalt kérnek el a közterületeken ingyen osztogatható sajtótermékektől, Gy. Németh Erzsébet azt válaszolta: a Főváros számára fontos, hogy a budapestieket széleskörűen és pontosan tájékoztassa, és ehhez négy oldal a közgyűlési döntés.

A közérdekű információk alatt azt értik, amelyek alapvetően érintik Budapest életét.

Ilyen például a pandémiás helyzetre vonatkozó minden információ, a részvételiségi programok, a budapesti egészségüggyel kapcsolatos információk, vagy éppen a közlekedésre vonatkozó közérdekű információk

– sorolta fel Gy. Németh Erzsébet.

Az új rendelet megalkotásánál nem számszerűsítették, hogy hány médiumra vonatkozhat, de mindegyikre, amelyik ingyen kerül ki a közterekre. „A Pesti Hírlapra egyébként ugyanúgy vonatkozik, mint a Metropolra” – jegyezte meg a főpolgármester-helyettes.

Az Index arról is érdeklődött, hogy a rendelet visszamenőlegesen alkalmazni kívánják-e olyan sajtótermékekre, amelyekkel már van szerződése a Fővárosnak. Gy. Németh Erzsébet leszögezte: a főváros vezetése nem hoz rendeletet visszamenőleges hatállyal, ez ugyanis alapvetően ellentétes lenne azzal, amit a város vezetése a jogállamiságról gondol.

Ugyanakkor hozzátette:

Lesz olyan orgánum, amivel természetesen korábban már volt és most is van szerződése a Fővárosnak, amint ez a szerződés lejár, a következő megállapodás már ilyen keretrendszerben fogalmazódik meg.

Forrás: https://index.hu/belfold/2020/10/02/a_metropol_negy_ingyenes_oldalt_adhat_a_fovarosnak/

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.