Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Ha elromlott, ne dobja ki, javíttassa meg – Bécsben még segítenek is ebben

Posted by Suggestor - 2020. október 5. hétfő

Átvéve a greenfo.hu-ról

Sarkadi Péter

2020. 09. 28.

Szeptember 21-én Bécs Város nagyszabású kampányba kezdett az elromlott háztartási eszközök újrafelhasználása – újrafelhasználhatósága – érdekében: 100 euróig átvállalja a javítási költségeket.

Általános jelenség, hogy ha otthon meghibásodik a kenyérpiritó, a hajszárító, vagy a porszívó, sokan azonnal kidobják és újat vesznek. Ez a gyakorlat környezetszennyező és felesleges hulladékot termel, ráadásul a háztartási gépek sok esetben megjavíthatóak, gyakran olcsóbban is, mint amennyibe egy vadonatúj szerkezet kerülne.

A városvezetés is felismerte ezt a problémát, ezért ettől kezdve 100 euróig átvállalják az elromlott tárgyak javítási költségét az akcióban résztvevő szolgáltatóknál.

Ezek között található még szabóság, asztalos, ékszerüzlet és telefonszerviz is. Részvételi kritérium volt, hogy a dolgozók felének javítási feladatokat kell ellátnia.

A bécsiek számára a folyamat nagyon egyszerű: a megadott honlapról letöltik az utalványt és azt fizetésnél be tudják váltani. A város a javítási költségek 50 százalékát finanszírozza, maximum 100 euróig. Ha a javítás már nem térül meg, az utalvány a költségbecslésnél felmerült költségek 100 százalékát fedezi, legfeljebb 45 euróig.

A bon beváltása a vállalkozásoknak is előnyös, mert fellendíti a forgalmat, ami ezekben az időkben különösen fontos. A program egyelőre három évig tart, erre a főváros 2023-ig 1,6 millió eurót (584 millió forintot) különített el.

A kezdeményezés már az első naptól kezdve hatalmas érdeklődést váltott ki a bécsiek körében, rengetegen vitték el máris megjavíttatni elromlott eszközeiket.

Forrás: https://greenfo.hu/hir/elromlott-a-haztartasi-gepe-becs-segit-megjavittatni/

Egy hozzászólás a “Ha elromlott, ne dobja ki, javíttassa meg – Bécsben még segítenek is ebben”

  1. Tóth István said

    Gyanítom, néhány százmilliót Magyarországon is elkülöníthetne erre akár a főváros, akár a kormány. Egy próbát talán megérne.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.