Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Sokkoló kutatás a tengerek mélyének mikroműanyag-szennyezettségéről

Posted by Suggestor - 2020. október 13. kedd

Átvéve az Infostart-ról

2020. október 12.

Több mint tizennégy millió tonnányi mikroplasztik boríthatja a világ óceánjainak fenekét egy új ausztrál kutatás eredménye szerint. Még így sem az óceán mélyén vagy felszínén, hanem a partokon van a legtöbb a szennyező anyagból.

Három kilométeres mélységből vett vízminták elemzése alapján jutott a CSIRO, Ausztrália tudományos kormányügynöksége arra a következtetésre, hogy a mikroműanyagok az óceánok vizének minden cseppjében megtalálhatók.

A brit The Guardian beszámolója szerint a tudósok becsléseiket hat különböző, ember lakta területtől távol eső helyszínen vett mélyvízi mintára alapozzák. Összesen 51 mintát vizsgáltak, és kiderült: ha a víz súlyát kivonják a felhozott talajmintából, minden grammnyi anyagban 1,26 mikroplasztik-darabkát találnak.

Denise Hardesty, a CSIRO kutatásvezetője, a kutatási anyag társszerzője szerint eredményeik arra mutatnak rá, hogy a mikroműanyagok mindenhol jelen vannak, bármerre is nézünk.

“A teljes vízoszlopban ott vannak. Becsléseink arra intenek mindenkit, hogy álljon meg egy pillanatra, és gondoljon világunkra és fogyasztói magatartásunk arra gyakorolt hatásaira.

Tennünk kell azért, hogy a nagy kékség ne váljon nagy szemétledobóvá”

– mondta.

A mintákban talált mikroplasztikokról Hardesty elmondta: nem tudják megbecsülni korukat vagy forrásukat, mikroszkópos vizsgálataik ugyanakkor arra utalnak, hogy egykor fogyasztási cikkek részei lehettek.

Mikroműanyagok

A mikroműanyagok öt milliméteresnél kisebb átmérőjű műanyagdarabok. Nagyobb műanyagdarabok, tárgyak aprózódásával keletkeznek. Élővizeink műanyag-szennyezettsége az egyik legnagyobb 21. századi kihívás.

Más kutatók, valamint saját, friss eredményeik alapján Hardesty és csapata 14,4 millió tonnányira becsüli az óceánok fenekét ellepő mikroműanyag-mennyiséget, amely hatalmas szám, ám elenyésző elenyésző amellett, ami napjainkban évente a vizekbe kerül. Becslésük szerint az óceánfenéken a felszíni mennyiségnek 34-57-szerese bújhat meg.

“Számításaink nem tökéletesek, de az elérhető adatokon alapulnak. Hasznosak, mivel segítségükkel az embereknek elképzelése lehet arról, milyen mennyiségről beszélhetünk” – véli a kutató, aki hozzátette azt is, ő úgy gondolja, a partvidékeken halmozódik fel a legtöbb műanyag. – Sokkal több halmozódik fel belőle a szárazföldön, mint a vízben.”

Forrás: https://infostart.hu/tudomany/2020/10/12/sokkolo-kutatas-itt-a-nagy-kekseg-helyett-a-nagy-szemetledobo

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.