Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Csak a magyar és a horvát kormány ugrott rá ennyire látványosan a 100%-os EU-pénzre

Posted by Suggestor - 2020. október 14. szerda

Átvéve a portfolio.hu-ról

Weinhardt Attila

2020. október 12.

Az összes (mind a hét kohéziós politikai) Operatív Programban élt a magyar kormány azzal a koronavírus-járvány miatt tavasszal megadott lehetőséggel, hogy állami önrész nélkül 100%-ban EU-pénzből finanszírozhassa az idei és 2021-es uniós fejlesztéseket – derült ki az Európai Bizottság hétfőn közzétett összesítéséből.

Olyanra csak a horvátoknál és nálunk van példa, hogy mindegyik programban éltek volna ezzel a gáláns lehetőséggel.

Egy másik nagy könnyítés (az éves előlegek gyors kiutalása) szintén nagyon jól jött a magyar költségvetésnek: a 873 milliós összeg a negyedik legnagyobb volt az összes tagállam között.

Az Európai Régiók és Városok Hetének eseménysorozatára időzítette az Európai Bizottság azt az infografikás összesítést (elérhető a linken), hogy a koronavírus-járvány miatt tavasszal meghozott könnyítések az uniós pénzfelhasználás terén konkrétan milyen eredményekkel jártak eddig.

Fontos, hogy nem plusz pénzről volt szó, „csupán” arról, hogy sokkal rugalmasabban lehetett felhasználni a pénzeket: a különböző kohéziós politikai alapokból érkező forrásokat át lehetett csoportosítani, és az egyes régiók között is át lehetett csoportosítani pénzeket, például a magasabb egészségügyi, foglalkoztatási kiadások finanszírozására. Amint ezen az interaktív oldalon nyomon lehet követni: a magyar kormány csak csekély mértékben élt a célok és programok közötti átcsoportosítás lehetőségével.

Amiben viszont kiugró a magyar reakció, az az, hogy

7-BŐL 7 OPERATÍV PROGRAMBAN ÉLT AZZAL A LEHETŐSÉGGEL, HOGY JELLEMZŐEN 85%-RÓL 100%-RA FEL LEHETETT VINNI AZ UNIÓS TÁRSFINANSZÍROZÁS ARÁNYÁT

az itthon 2020-ban és 2021-ben végrehajtott projektek mögött.

Csak a horvátoknál volt olyan (2-ből 2 Operatív Programnál), hogy minden lehetséges programnál éltek a 100%-os EU-pénz lehetőségével.

Az, hogy ezzel a lehetőséggel mind a 7 program esetén élt a magyar kormány, konkrétan azt jelenti, hogy

KÉT ÉVRE TELJESEN TEHERMENTESÍTENI TUDJA AZ ÁLLAMI KÖLTSÉGVETÉST: NEM KELL A PROJEKTEK FINANSZÍROZÁSÁHOZ ÁLLAMI ÖNRÉSZT HOZZÁTENNIE.

A kieső állami önrész miatt így persze az itthon elkölthető támogatási keret is csökken jellemzően 15%-kal, de ezt – az itthon forintban kifizethető keret csökkenését – jórészt kompenzálta a forint időközben bekövetkezett esése. Ez leegyszerűsítve azt jelenti, hogy egy egységnyi euróból a válság kitörése előtt még hivatalosan csak 319 forintnyi eurót lehetett elosztani (ilyen technikai elszámolási árfolyam mellett engedték a pénzosztás tervezését), de tavasz óta ez előbb 332-re, majd 350-re ugrott, azaz kb. 10%-kal gyengébb forintárfolyammal számolja az EU-pénzeket a kormány.

Forrás: https://www.portfolio.hu/unios-forrasok/20201012/koronavirus-csak-a-magyar-es-a-horvat-kormany-ugrott-ra-ennyire-latvanyosan-a-100-os-eu-penzre-452542

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.