Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Nem szabad idegen nyelven oktatni a nem-nemzetiségi óvodáknak – értelmezi a kormányrendeletet a minisztérium

Posted by Suggestor - 2020. november 17. kedd

Átvéve a telex.hu-ról

2020. november 16.

MIZSUR ANDRÁS

Törölniük kell a nevükből és a nevelési programjukból az idegen nyelvek – például francia, angol, spanyol – tanítását azoknak a magánóvodáknak, amelyek ezzel hirdetik magukat, írja a 24.hu.

A nemzetiségi óvodák és a nemzetközi óvodák működésével nincs probléma.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerint a nem nemzetiségi óvodákban a nevelés-oktatás kizárólag magyar nyelven történhet, bármilyen idegen nyelvi nevelésre utaló kifejezés a nemzeti köznevelési törvénybe ütközik.

Az óvodai nevelés országos alapprogramjáról rendelkező kormányrendelet nem tér ki az idegen nyelv oktatásáról, ezért az az óvodák programjában sem szerepelhet.

“Tekintettel arra, hogy a hatályos vonatkozó jogszabályi előírások értelmében az angol nyelv Magyarországon nem minősül nemzetiségi nyelvnek, így az ezen a nyelven történő óvodai nevelés nem jogszerű.

Nemzetiségi óvodai nevelés keretében többek között német nyelven mint elismert nemzetiségi nyelven folyó óvodai nevelésre van lehetőség” – írta a fővárosi kormányhivatal az érintett óvodáknak küldött levelében.

Bármilyen név adható egy köznevelési intézménynek, ha az nem megtévesztő vagy nem tiltja más jogszabály, az ügyben eljáró kormányhivatal szerint azonban az idegen nyelvű oktatást kínáló óvodák esetében mindkét eset fennáll.

Forrás: https://telex.hu/belfold/2020/11/16/angol-nyelvu-ovodak-emmi-nemzetisegi-nyelv

Egy hozzászólás a “Nem szabad idegen nyelven oktatni a nem-nemzetiségi óvodáknak – értelmezi a kormányrendeletet a minisztérium”

  1. Gábor said

    “Az óvodai nevelés országos alapprogramjáról rendelkező kormányrendelet nem tér ki az idegen nyelv oktatásáról, ezért az az óvodák programjában sem szerepelhet.”

    Egy kormányrendelet nagyon könnyen javítható, módosítható, még csak az Országgyűlés sem kell hozzá. Itt biztosan csak a rendelet készítésekor siklottak át ezen a kérdésen, úgyhogy jelezni kell a problémát a minisztérium felé, ők gyorsan tudnak lépni az ügyben és minden megoldva.

    Azt nem tudom elképzelni, hogy ne akarnánk erős, idegen nyelvi képzéseket is, illetve óvodai helyet biztosítani hazánkban élő-dolgozó külföldiek gyermekeinek.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.