Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Trump még gyorsan átjátszaná az olajcégeknek az alaszkai vadrezervátumot

Posted by Suggestor - 2020. november 18. szerda

Átvéve a telex.hu-ról

2020. november 16. – 20:55

MARJANOVIC MIRA

Trump kormányzása alatt már többször felmerült, hogy olajcégek rendelkezésére bocsátanák a Nemzeti Sarkvidéki Vadmenedék 19 millió hektárnyi (nagyjából 78 000 négyzetkilométer) szinte érintetlen területét. Ez különböző okok miatt mindig elmaradt (tüntetések, az adminisztráció lassúsága) de most, Donald Trump elnökségének utolsó szakaszában még elkezdik gyorsan az amerikai-kanadai határ mentén elterülő rezervátum átjátszását.

A Fehér Ház hétfőn bejelentette, hogy lépéseket tesznek a terület bérbeadásával kapcsolatban, a tervek szerint ezt be is fogják fejezni 2021. január 20. előtt, amikor beiktatják az Egyesült Államok új elnökét, Joe Bident.

Ha ez sikerül, a Biden adminisztráció hamar komoly feladattal kerül majd szembe, ugyanis az új elnök határozottan ellenzi az olajcégek jelenlétét a természetvédelmi területen.

Viszont Trumpék nagyon szoros határidőhöz vannak kötve, ezért nem valószínű, hogy megfelelően elő tudják készíteni a tervet.

Az Amerikai Olajipari Intézet pozitívan fogadta Trumpék bejelentését, ugyanis az olajcégek alig várják, hogy elkezdjenek ásni és fúrni az ország legnagyobb természetvédelmi területén, hogy ezzel jól fizető új állásokat teremtsenek és fellendítsék az USA gazdaságát.

(The New York Times)

Forrás: https://telex.hu/kulfold/2020/11/16/trump-meg-gyorsan-atmozgatna-olajcegeknek-az-alaszkai-vadrezervatumot

Egy hozzászólás a “Trump még gyorsan átjátszaná az olajcégeknek az alaszkai vadrezervátumot”

  1. G said

    Személy szerint biztos vagyok benne, hogy elsősorban nem azért akarnak olajat kitermelni, hogy “jól fizető új állásokat teremtsenek és fellendítsék az USA gazdaságát”…

    A “természet bosszúja” lesz persze, ha a globális felmelegedés miatt fölengedő talajra épített kutak összedőlnek, tönkremennek és kigyulladnak. Gyaníthatóan emiatt is lehet ennyire fontos az olajvállalatoknak megkezdeni ott a kitermelést, mert könnyen lehet, hogy tíz év múlva erre már technikailag sem lesz lehetőség.

    Mindent összevetve ez az egész a Trump-kormány és az olajvállalatok szégyene. Remélem, Biden valahogy vissza tudja csinálni és meg tudja akadályozni ezt.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.