Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Bevetették a készenléti rendőröket az erdei terepmotorosok ellen

Posted by Suggestor - 2020. november 19. csütörtök

Átvéve a telex.hu-ról

2020. november 18.

TENCZER GÁBOR

Két, védett erdőben krosszozó terepmotorost kapcsoltak le a hétvégén a Börzsönyben. A motorosok egy része támadólag lépett fel, mások elmenekültek, kényszerintézkedés is volt. Akit elkaptak, 300 000 forintot is fizethet.

A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálata a Készenléti Rendőrség és az Országos Természetőr Egyesület tagjainak segítségével sikeresen elcsípett két terepmotorost a Börzsöny védett erdejében a hétvégén. A motorosok a széles körű jogszabályi tiltás ellenére a nemzeti park területén krosszoztak – közölte a Duna-Ipoly Nemzeti Park a közösségi oldalán.

Mint írják, a motorosok az intézkedés során a szokásos fordulatokkal próbáltak meg védekezni, úgy mint: „eltévedtünk”, „sosem jártunk még erre”, „megijedtünk, azért menekültünk”, stb. De aztán a helyzet kicsit elfajult, és a motorosok egy része támadólag lépett fel, míg mások menekülőre fogták a felszólítás ellenére – számolnak be az esetről. Ezért egy esetben pedig kényszerintézkedésre is szükség volt.

A bejegyzés szerint aki a természetvédelmi őrök (mint hatósági személyek) felszólításának nem tesz eleget, az ugyanúgy szabálysértést követ el, mintha egy közúti ellenőrzés során nem állna meg a rendőröknek.

A természetvédelmi őrszolgálat közölte, hogy a nemzeti park védett természeti területein az év minden hónapjában több ehhez haló közös szolgálat várható, így az illegális területhasználók (pl. erdőben motorozók, quadozók) továbbra is számíthatnak intézkedésre és bírságra.

Pusztít, szennyez, zavar

A védett természeti területeken jogszabályok alapján tilos, illetve engedélyhez kötött a járművel történő közlekedés. A Natura 2000 hálózatba tartozó területeken is engedélyköteles a technikai jellegű sporttevékenység, áll a magyar állami természetvédelem hivatalos honlapján. Eszerint akár 300 ezer forintra is büntethetők az elkapott motorosok.

A motorsportok negatív hatása mind az élő-, mind az élettelen természeti környezetre valójában olyan sokrétű, hogy röviden szinte lehetetlen összefoglalni; pusztítja az alapkőzetet és a talajt, még a tehergépjárműveknél is nagyobb mértékben szennyezi a levegőt és az élővizeket, szerepel a Bükki Nemzeti Park összefoglalójában.

A mikro-életközösségek kényes egyensúlyát felborítja, lepusztítja a patakpartokat, helyrehozhatatlan károkat képes okozni a gyepekben és az erdőkben is. Sok esetben ritka, magas természetvédelmi értékű növény-, illetve állatfajok esnek áldozatául ennek a tevékenységnek, teszik hozzá.

Az Országos Magyar Vadászati Védegylet és a Magyar Motorsport Szövetség októberi kezdeményezése szerint összeegyeztethető a természetvédelem és az erdei motorozás úgy, hogy az utóbbinak ne legyenek káros hatásai.

Nem a folyamatos ellenőrzés, hanem a tájékoztatás, illetve a minden érintett számára megfelelő megoldás kidolgozása az együttműködő felek legfőbb feladata. Rendkívül fontos a motorsportos közösség informálása, felelősségérzetének fokozása a fenntartható természethasználat iránt, a kölcsönös kommunikáció és hosszú távon egy olyan szabályozás megalkotása, amely megoldást nyújthat a jelenleg fennálló problémára, írták közleményükben.

Forrás: https://telex.hu/belfold/2020/11/18/termeszetvedelem-borzsony-motokrossz-birsag

Egy hozzászólás a “Bevetették a készenléti rendőröket az erdei terepmotorosok ellen”

  1. Tóth István said

    Nagyon helyeslem. A rendőrségnek és speciális helyszíneken és feladatokra a készenléti rendőrségnek pontosan ez a feladata. Itt ráadásul a nyugalom megzavarásán kívül (amivel sajnos nem nagyon foglalkozna a hatóság) sok százezer forint károkozás is történik, még ha ez nyilván nem is célja a motorozó fiataloknak.
    Remélem, a kijárási tilalom után is lesz idejük ilyen akciókra is a rendőröknek.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.