Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Országgyűlés: nyersanyaghiány fenyeget, liberalizálnák a bányászati törvényt

Posted by Suggestor - 2020. november 22. vasárnap

InfoRádió / MTI

2020. november 20. 19:13

Nyersanyaghiány fenyegeti az építőipart, ezért a kormány törvényt módosítana, hogy megkönnyítse a bányászatot.

Homok, kavics, agyag és mészkő ugyanis bőven van Magyarországon, csak nagyon szigorú és bonyolult szabályok vonatkoznak a kitermelésükre.

Ezeken változtatnának most, részben a koronavírus-járványra hivatkozva.

Az építőipar nyersanyaggal ellátásának biztosítása teszi szükségessé a bányászati törvény módosítását a jelentős építőipari áremelkedés elkerülése és a koronavírus-járvány alatt is megmutatkozó nemzetközi ellátási láncok akadozása miatt is – mondta ismertetésében az Igazságügyi és Technológiai Minisztérium államtitkára .

Kaderják Péter államtitkár ismertette: a Magyar Bányászati és Földtani Szolgálat 2020 tavaszán egy az egész országra kiterjedő áttekintő értékelést készített az építőipar szempontjából fontos nyersanyagok kitermelhetőségéről. Ebből kiderül, hogy Magyarország még évtizedekig képes nyersanyaggal ellátni a hazai építőipart, akár kavicsról, homokról van szó, a cement- és mészipari nyersanyagok pedig akár háromszáz évre is elegendőek.

Azonban a nyersanyag-hozzáférést befolyásoló természet-, víz- vagy termőföldvédelmi előírások miatt jelentős korlátozások szűkítik az alapanyagellátást. Akár ellátási zavarok is jelentkezhetnek, és például a betonkavicsot jelentős távolságból kell a keverő üzemekbe szállítani. Beszámolt ugyanakkor arról is, hogy a kavicsból, homokból rendelkezésre álló mennyiség nemcsak a hazai építőipart szolgálja ki, hanem exportra is jut belőle.

Az építőipar korábbi növekedésének elérése azonnali állami beavatkozást igényel, a hazai erőforrások hatékonyabb kihasználásával pedig csökkenteni lehet a magyar gazdaság túlzott nemzetközi kitettségét.

A rendkívüli helyzet alatt előálló kritikus gazdasági és társadalmi helyzet indokolja a víz, a termőföld, az erdők gazdálkodásában meglévő megkülönböztetett állami szerepvállalás kiterjesztését a hazai építőipari ásványvagyonra is.

Az állam lehetőséget kap új lelőhelyek megtalálására vagy arra, hogy ha bányát gazdasági okokból zárnának be, akkor azt megakadályozhassa, elhárítva az akadályt a stratégiai beruházások megvalósítása előtt. Ezért van szükség az indokolatlan területfoglalások megszüntetésére és az állam elővásárlási jogának biztosítására egyes bányaterületeken.

A továbbiakat az alábbi linken olvashatja:

Forrás: https://infostart.hu/belfold/2020/11/20/orszaggyules-nyersanyaghiany-fenyeget-liberalizalnak-a-banyaszati-torvenyt

2 hozzászólás a “Országgyűlés: nyersanyaghiány fenyeget, liberalizálnák a bányászati törvényt”

  1. Névtelen said

    Ha nem lennének bányászatban érdekelt barátaik biztos eszükbe se jutna ezzel foglalkozni…

  2. Gyáva nyúl said

    Ez már nagyon gyermeteg “álcázása” az általános károkozásnak, amit a járványra hivatkozva elkövetnek. Nagyon szomorú vagyok, hogy ide jutottunk.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: